Kızlarderesi havzasında SWRRB-WQ modelinin uygulanması
Using SWRRB-WQ model in Kizlar catchment
- Tez No: 120144
- Danışmanlar: DOÇ.DR. BELGİN ÇAKMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Hydrology, Water Balance, Sedimentation, Surface runoff, SWRRB-WQ
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KIZLAR DERESİ HAVZASINDA SWRRB-WQ MODELİNİN UYGULANMASI Didem ANIL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Belgin ÇAKMAK Bu çalışmada, ABD'de kırsal havzalarda su dengesi ve bununla ilgili işlemleri simüle etmek amacıyla geliştirilen SWRRB-WQ (Simulator for Water Resources in Rural Basins-Water Quality) hidroloji modeli kullanılmıştır. Modelin amacı ABD' de ölçüm yapılamayan kırsal havzalar için kabul edilebilir doğrulukta su ve sediment verimi üzerinde havza yönetimi kararlarının etkisini tahmin etmektir. SWRRB-WQ modeli Şanlıurfa ilindeki Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü araştırma havzalarından olan Kızlarderesi havzası' na uygulanmış, 1992-1996 yılları arasındaki 4 yıllık süre için modelden elde edilen yüzey akış ile ölçülen yüzey akış değerleri karşılaştırılmış ve modelin araştırma havzasında yüzey akış tahminlerinde yetersiz olduğu bulunmuştur. 2002, 47 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Hidroloji, Su Bütçesi, Sedimentasyon, Yüzey Akış, SWRRB-WQ
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis USING SWRRB-WQ MODEL IN KIZLAR CATCHMENT Didem ANIL Ankara University Graduate School of Natural and Aplied Sciences Department of Farm Structures and Irrigation Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Belgin ÇAKMAK In this study, the annual surface runoff of Kızlar River Catchment was calculated by using a model called SWRRB-WQ (Simulator for Water Resources in Rural Basins-Water Quality) which was developed for simulating hydrological and related process in rural basins. The objective in model development was to predict the effect of management desicion on water and sediment yield reasonable accuracy for ungaged rural basins throughout the United States. SWRRB-WQ model was run in Kızlar River Cathment by using 1992-1996 years for Köy Hizmetleri Research Institute in Şanlıurfa. SWRRB-WQ model was run for comparing measured and predicted surface flows in Kızlar river catchment in Şanlıurfa. As a result of this study, the model cannot be predicted surface flows in a sufficient level. 2002, 47 pages