Rekor değerlerin yardımıyla kesikli dağılımların karakterizasyonları üzerine bir çalışma
A Study on the characterizations of discrete distributions based on record values
  1. Tez No: 120146
  2. Yazar: SEVGİ YURT ÖNCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER L. GEBİZLİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Geometrik dağılım, iki parametreli geometrik dağılım, karakterizasyon, kesin rekor değer, zayıf rekor değer, fark denklemleri, koşullu beklenen değer
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Doktora Tezi REKOR DEĞERLERİN YARDIMIYLA KESİKLİ DAĞILIMLARIN KARAKTERİZASYONLARI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Sevgi YURT ÖNCEL Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi İstatistik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ömer L. GEBİZLİOĞLU Rekor değerler yardımıyla dağılımların karakterizasyonu problemi, istatistik teorisinde önemli bir yer tutmaktadır. Bunun nedeni, verilen karakterizasyonlar sayesinde örneklemin özelliklerini kullanarak dağılım hakkında bilgi edinmek ve tersine, dağılımı bildiğimizde örneklemin bazı özelliklerini söyleyebilmektir. Öngörü problemlerinin çözümü için rekorların yardımıyla verilen karakterizasyonlar hakkında son yıllarda pek çok çalışmanın yapıldığı ve daha çok sürekli dağılımlar üzerinde durulduğu görülmüştür. Bu çalışmada, koşullu beklenen değerle geometrik dağılımın karakterizasyonu için yeni öneriler ve teoremler verilmiştir. Ayrıca, uygulamalar için yol gösterici saptamalar yapılmıştır. Sürekli dağılımlara karşın, kesikli dağılımlar için bu tür çalışmalarda fazla ilerleme kaydedilmediğinden verilen yeni teoremlerin önemli bir ilerleme olduğu düşünülmektedir. 2002, 88 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis A STUDY ON THE CHARACTERIZATIONS OF DISCRETE DISTRIBUTIONS BASED ON RECORD VALUES Sevgi YURT ÖNCEL Ankara University Faculty of Science Department of Statistics Supervisor: Prof. Dr. ÖmerL. GEBİZLİO?LU Characterization by the use of record values has an important place in the theory of statistics. The reason is that, by characterizations it is possible to get to know about underlying distributions for samples under study. On the other hand, characterizations lead to identify properties of samples if probability distributions are known before hand. In the recent years, it has been observed that characterizations based on record values are used to resolve many estimation problems, but this has been done mostly with respect to continuous distributions. This thesis work presents some new propositions and theorems for the characterization of geometric distribution by the use conditional expected values. It is believed that, since the progress of characterization problems has been rather slow for the discrete distributions, as against to the continuous distribution, the results of the work and the theorems presented here bears a value in the sense of contributions to the theory of statistics. 2002, 88 pages Keywords : Geometric distribution, two-parameter geometric distribution, characterization, record values, weak record values, difference equation, conditional expectation.