Sabit sırt uzaklıklı hiperyüzeyler
Hypersurfaces at a constant distance from the edge of regressions on another hypersurfaces
- Tez No: 120147
- Danışmanlar: PROF.DR. H. HİLMİ HACISALİHOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Curves at a constant distance from the edge of regression, parallel surfaces, hypersurfaces at a constant distance from the edge of regression, curvatures, shape operatör
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Beş bölümden oluşan bu tezin birinci bölümünde, tez için gerekli olan temel tanım ve kavramlar verilmiştir. ikinci bölümde, sabit sırt uzaklıklı eğriler tanıtılmış ve bazı özeliklerinden bahsedilmiştir. Üçüncü bölüm, sabit sırt uzaklıklı yüzeylerin bir özel hali olan paralel yüzeylere ayrılmıştır. Dördüncü bölümde, bir M yüzeyinin Mf sabit sırt uzaklıklı yüzeyi tanımlanmış ve Mf yüzeyinin özelikleri araştırılmıştır. Paralel yüzeyler için verilen bazı özelik ve teoremlerin, sabit sırt uzaklıklı yüzeyler için karşılıkları elde edilmiştir. Beşinci bölümde sabit sırt uzaklıklı hiperyüzeyler tanımlanıp bazı özelikleri verilmiştir. 2002, 103 sayfa ANAHTAR KELİMELER : Sabit sırt uzaklıklı eğriler, paralel yüzeyler, sabit sırt uzaklıklı hiperyüzeyler, eğrilikler, şekil operatörü.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of five chapters. In the first chapter we give the fundamental definitions and concepts which are needed for this thesis. Chapter two deals with curves at a constant distance from the edge of regression and some properties of them. Chapter three is denoted to parallel surfaces which are a special case of surfaces at a constant distance from the edge of regression. In chapter four, we define a surface M^ at a constant distance from the edge of regression of a surface M and investigate some properties of Mf. The correspondance of some theorems and properties which hold for parallel surfaces are obtained for Mf. In chapter five, we define a hypersurface W^ ata constant distance from the edge of regression of a hypersurface M and investigate some properties of Mf. 2002, 103 pages