Yükselen hava akımlı rüzgar türbinleri, İzmir uygulaması
Upwind solar chimney application in İzmir
- Tez No: 120200
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AYDOĞAN ÖZDAMAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Güneş Enerjisi, Rüzgar Enerjisi, Güneşli Hava Isıtıcıları, Güneş Bacası, Solar Energy, Wind Energy, Solar Air Heaters, Solar Chimneys
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET YÜKSELEN HAVA AKIMLI RÜZGAR TÜRBİNLERİ İZMİR UYGULAMASI KARA, Özer Yüksek Lisans Tezi, Güneş Enerjisi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Aydoğan ÖZDAMAR / Prof. Dr. Necdet ÖZBALTA Eylül 2002, 72 Sayfa Fosil yakıtların çevreyi kirletmesi ve belirli bir zaman sonra tükenecek olmaları nedeniyle; insanların enerji gereksinimlerinin karşılanmasında, çevre dostu ve tükenmeyen yenilenebilir enerjilerin değerlendirilmesi son yıllarda daha da önem kazanmıştır. Bu değerlendirmede, tüm enerjilerin kaynağı olan güneş enerjisinin özel bir yeri vardır. Güneş enerjisi, çok uzun zamandan beri seralarda, güneş bacaları ile bina havalandırması ve soğutulmasında, rüzgar gülleriyle tahıl öğütme ve su pompalanmasında kullanılmaktadır. Bu üç kullanım şekli, yükselen hava akımlı rüzgar türbinlerinin üç önemli yapı taşım oluşturur. Bu çalışmada; bu sistem ayrıntılı olarak anlatılmış, temel çalışma prensipleri irdelenmiştir. Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü' nde yürütülen bir proje kapsamında ölçülmüş olan güneş ışınım şiddeti ve dış ortam sıcaklığı verileri kullanılarak, yükselen hava akımlı rüzgar türbini sisteminin tasarım parametreleri, oluşturulan bir matematiksel model yardımıyla irdelenmiş ve birim enerji maliyeti hesaplanarak, sistemin İzmir'e uygunluğu araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT UPWIND SOLAR CHIMNEY APPLICATION IN IZMIR KARA, Ozer MSc in Mechanical Engineering Supervisors: Assoc. Prof. Dr. Aydoğan ÖZDAMAR / Prof. Dr. Necdet ÖZBALTA September 2002, 72 pages Solar energy is used in greenhouses, in solar chimneys in building ventilation and cooling and in wind pumping for many years. These three usage forms of solar energy are the three main components of the upwind solar chimneys also called as ' Aufwindkraftwerk' in German. In this study, this system is explained in detail and the main working principles are observed. The solar radiation and outside temperature data were used to investigate the design parameters of various upwind solar chimney systems by developing a mathematical model. Thus, the unit energy costs of the systems were calculated to investigate the systems appropriacy in local conditions in Izmir.