Gıdalarda yüksek basınç sıvı kromatografisi (HPLC) ile biyojen amin analizleri
Analysis of biogenic amine in foods by high pressure liquid chromatography (HPLC)
- Tez No: 120199
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÜREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biyojen aminler, gıda, HPLC, Biogenic amines, food, HPLC
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
V ÖZET GIDALARDA YÜKSEK BASINÇ SIVI KROMATOGRAFİSİ (HPLC) İLE BİYOJEN AMİN ANALİZLERİ AZİM, Özlem Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali ÜREN Şubat 2002, 89 sayfa Bu çalışmada, gıdalarda oluşan bazı biyojen aminlerin (etilamin, putresin, kadaverin, triptamin, p-feniletilamin, spermidin, spermin ve tiramin) yüksek basınç sıvı kromatogarfisi (HPLC) yöntemiyle belirlenmesinde en uygun ekstraksiyon ve türevlendirme koşulları araştırılmış ve HPLC ' de kolon sıcaklığının etkisi irdelenmiştir. Denemeler sonucunda, n-bütanol / kloroform (1:1, v/v) ve ardından n-bütanol çözgenlerinin kullanımı ekstraksiyon işlemi için uygun bulunmuştur. Ekstrakte edilen aminlerin 60 uI benzoil klorür ile 20°C de türevlendirilmesi ile daha iyi sonuçlar elde edilmiştir. HPLC cihazında analizin 25°C kolon sıcaklığında gerçekleştirilmesinin daha uygun olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT ANALYSIS OF BIOGENIC AMINES IN FOODS BY HIGH PRESSURE LIQUID CHROMATOGRAPHY (HPLC) AZİM, özlem Master Thesis, Food Engineering Depertment Supervisor: Prof. Dr. Ali ÜREN February 2002, 88 pages In this thesis, for the determination of some biogenic amines (ethylamine, putrescine, cad a verin, tryptamine, p- phenylethylamine, spermidne, spermine and tyramine), which are formed in foods, by high pressure liquid chromatography (HPLC) suitable extraction and derivatization conditions were investigated and the effect of HPLC column temperature was examined. At the end of the trials, the usage of the n-butanol / chloroform (1:1, v/v) and followed by n-butanol was found to be appropriate for the extraction. The best results were obtained by derivatization of amines with 60 \i\ benzoyl chloride at 20°C. Analysis of this derivatives by HPLC at 25°C column temperature was found to be suitable.