Akdeniz sahil şeridinde yapılması tasarlanan bir deniz akvaryumu projesi
The Sample marine aquarium project which may possibly be constructed in Mediterranean coastal area
- Tez No: 120222
- Danışmanlar: PROF.DR. ATİLLA ALPBAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Deniz akvaryumu, Akdeniz, Turizm, Çevre, Marine aquarium, Mediterranean, Environment, Tourism
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZET AKDENİZ SAHİL ŞERİDİNDE YAPILMASI TASARLANAN BİR ULUSAL DENİZ AKVARYUMU PROJESİ ŞURGUN,Arzu Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Yetiştiricilik Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Atilla ALPBAZ Şubat 2001, 37 sayfa Toplam 8400 km kıyı uzunluğuna sahip ülkemizde denizcilik ve balıkçılık en önemli ekonomik kaynaktır. Ancak bu kaynakların korunması konusunda aynı özeni göstermediğimiz bir gerçektir. Bu tezde hızlı şehirleşme ve kontrolsüz turizm faaliyetleri sonucunda gelişme ile doğayı koruma arasındaki çatışmada doğal kaynaklarımızı daha akılcı değerlendirme imkanını sağlayan en önemli çalışmalardan biri olan deniz akvaryumları incelenmiştir. Deniz akvaryumları deniz altı yaşamını ve balık türlerini canlı olarak izlememizi sağlamakta ve pek çok ülkede bilimsel çalışmalara ve turizm sektörüne olan katkılarından dolayı hem bilimsel hem de ekonomik bir kazanç olarak görülmektedir. Tezde deniz akvaryumları hakkında genel bilgilere değinilerek deniz akvaryumlarının kurulma amaçlan, Akdeniz türlerinin akvaryuma adaptasyonu ve Akdeniz sahil şeridinde kurulabilecek bir Ulusal Deniz Akvaryumu için örnek bir proje hazırlanmıştır. Bunun Türkiye için yeni bir sembol olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT THE SAMPLE MARINE AQUARIUM PROJECT WHICH MAY POSSIBLY BE CONSTRUCTED IN MEDITERRANEAN COASTAL AREA ŞURGUN,Arzu Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Yetiştiricilik Ana Bilim Dalı Supervisor : Prof. Dr. Atilla ALPBAZ February 2001, 37 pages Maritime and fishing are the most crucial economical sources in our country which has totally 8400 kms coastal area. However; it is a fact that we do not give the same importance in preserving them. In this thesis,marine aquariums which are one of the most important studies providing a more rationalist oppurtunity for evaluating our natural resources in conflict between rapid urbanization and the development of unsystematic torism activities are examined. Marine aquariums are thought as a both scientific and economic advantage which provide us to observe underwater life and living fish species and because of their constributions in scientific studies and tourism sector they are prefered in many countries. In this thesis, general information about marine aquraiums and their setting up aims, also the adaptation of Mediterranean species to aquariums are mentioned and by this way a sample project is prepared for a national marine aquariums which may possibly be constructed in Mediterranean coastal area. Moreover,it is thought that it might be a new symbol for Turkey.