Açık kanallarda oluşan kararsız akımların incelenmesi
Investigation of unsteady flow farming in open channels
- Tez No: 120223
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİROL KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kararsız akım, açık kanal, Explicit, Implicit, Karak teristikler, Unsteady flow, open channel, Explicit, Implicit, Characteristics
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
ÖZET AÇIK KANALLARDA OLUŞAN KARARSIZ AKIMLARIN İNCELENMESİ SEZER, Alper Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Birol KAYA Şubat 2002, 206 sayfa Bu tezde, açık kanallarda oluşan kararsız akım problemlerinin çözümü için önerilen sayısal çözümlerin bir karşılaştırılması yapılmıştır. Serbest yüzeyli değişken akımları açıklayan denklemler doğrudan entegre edilemeyen diferansiyel denklemler olduğu için, çözümleri sonlu fark yöntemlerine dayalı değişik yöntemlerle yapılabilmektedir. Bu çalışmada trapez kesitli bir açık kanal için a) menbada sabit seviyeli hazne, mansapta ani kapanan kapak ve b) menbada sabit seviyeli, mansapta değişken seviyeli hazne bulunması hali için Lax, MacCormack, Preissman ve Karakteristikler yöntemleri ile çözüm yapılmıştır. Dikdörtgen kesitli bir açık kanal için ise a) menbada bir taşkın dalgası, mansapta kapak ve b) menbada bir taşkın dalgası, mansapta belli bir kesitten serbest akım halleri için çözümler Explicit, Implicit ve Karakteristikler yöntemi ile yapılmıştır. Sonuçlar grafiklerle verilerek yöntemlerin karşılaştırılması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT INVESTIGATION OF UNSTEADY FLOW FORMING IN OPEN CHANNELS SEZER, Alper MSc. in Civil Engineering Supervisor: Ass. Prof. Birol KAYA February 2002, 206 pages In this thesis, a comparison of numerical procedures suggested for the solution of unsteady flow in open channels is studied. Because the equations describing free surface flows in open channels are differential equations that can not be integrated directly, their solutions may be obtained by different methods based on finite difference methods. In this study, solutions are obtained by the Lax, MacCormack, Preissman and Characteristics method for an open channel with a trapezoidal cross section having these boundary conditions: a) constant- head reservoir at upstream end, sudden-closure gate at downstream end b) constant-head reservoir at upstream end and variable-head reservoir at downstream end. Solutions are obtained by Explicit, Implicit and Characteristics method for an open channel with a rectangular cross section having these boundary conditions: a) a flood wave at the upstream and a gate at the downstream b) a flood wave at the upstream and free- flow at the downstream. Comparison of the methods are made by the solutions and their charts.