Polietilen atıklardan pirolizle elde edilen sıvı ürünün hidrojenasyonu
Hydrogenation of liquet product gained from pyrolysis of pyrolysis of polyethylene waste
- Tez No: 170261
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ BİLGESU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hydogenation, Hydocracking, Polyethilen, Plastic Waste, Recycling, Catalitic Hydogenation
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi POLİETİLEN ATIKLARDAN PİROLİZLE ELDE EDİLEN SIVI ÜRÜNLERİNİN HİDROJENASYONU Soner ALTIN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Ali Y. BİLGESÜ Çevre kirliliğinde, özellikle katı atıklar önemli yere sahiptir. Organik kökenli katı atık olan plastik atıklar, toplam katı atıkların yaklaşık % 10'unu (hacimce %30) oluşturmaktadır. Her türlü malzemenin ve özellikle gıda maddelerinin ambalajlanmasında kullanılması, elektronik cihazların ana yapı malzemelerinin üretiminde ve otomotiv sanayinde yaygın kullanımı, plastiklerin üretimini ve kullanım sonrası atık oluşumunu artırmaktadır. Plastikler kimyasal yapıları itibariyle tabiat şartlarında çok zor bozunduklarmdan atıldıkları çevrede istenmeyen görsel kirliliklere sebep olmaktadır, ayrıca doğal bozunma sonrası meydana gelebilecek olumsuz etkiler tümüyle bilinmemektedir. Plastik atıklar önceleri arazi doldurulmasıyla ve yakmayla bertaraf ediliyordu ancak yeni çevresel düzenlemelerle bu işlemlerden vazgeçildi. Günümüzde atık termoplastiklerin bir kısmı tekrar işlenim sonucu ikincil ürünler üretilmekte ancak elde edilen ürünler bir çok sağlık örgütü tarafından aynı amaçlı kullanım için uygun görülmemektedir. Dönüşüm yapılan plastiklerde belirli bir tekrardan sonra atık duruma gelmektedir.Diğer yandan olaya ekonomik olarak baktığımızda; petrokimya tesislerinde plastik üretiminde kullanılan maddelerin petrole dayalı ve dünya petrol rezervininde sınırlı olmasının yanısıra her geçen gün dünyada enerji talebinin artması atık plastiklerin geri kazandırılmasını hammadde kaynaklarının etkin kullanımı yönünden zorunlu kılmaktadır. Bu çalışmada, alçak yoğunluk polietilenin ısıl pirolizi sonucu elde edilmiş olan olefin ve parafin karekterine sahip karışımının katalitik olarak hidrojenasyonuyla daha homojen, kıymetli ürünlere dönüştürülmesi incelenmiştir. Deneylerde Petkim tarafından üretilen alçak yoğunluk polietilen (AYPE) piroliz hammaddesi olarak kullanılmıştır. AYPE, sürekli borusal reaktörde, optimum koşul. olarak belirlenen 450° C sıcaklık ve 300 mmHg vakum basıncında pirolizlenerek CrC4o arası yaklaşık % 50 n-olefinik, % 50 n-parafinik yapılı hidrokarbon ürün (HK) elde edilmiştir. İyot sayısı 95 olan bu ürün, sürekli borusal reaktörde ve otoklavda hidrojen atmosferinde, katalitik hidrojenasyona tabi tutulmuştur. Hidrojenasyona katalizör cinsinin, sıcaklığın, kalma süresinin, basıncın ve H2/HK besleme oranının etkileri incelenmektedir. Sürekli reaktörde 300-550°C aralığındaki sıcaklıklarda, HK besleme karışımı 1 ml/dk ve 1.45 ml/dk olacak şekilde iki farklı akış hızında, H2 debisi ise 35, 70 ve 100 ml/dk olacak şekilde üç farklı koşulda deneyler yapılmıştır. Otoklavda 3 farklı katalizör için 250°C de 10, 20, 30 bar basınçlarda deneyler yapılmıştır. Deneylerde hidrojenasyonun derecesi iyot sayısı (İS) tayiniyle izlenmiştir. Sıvı ve gaz ürünler ThermoFinnigan marka GS-MS de analizlenmiştir. Denen koşullar içinde en ideal hidrojenasyonun Ni katalizörüyle, 250°Cde, 30 bar H2 basıncında gerçekleştiği gözlemlendi. 2005, 64 sayfa Anahtar Kelimeler : Hidrojenasyon, hidrokraking, polietilen, plastik atık, geri kazanım, katalitik hidrojenasyon
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis HYDROGENATİON OF LIQUET PRODUCT GAINED FROM PYROLYSİS OF POLYETHYLENE WASTE Soner ALTIN Ankara University Graduate School of Nature 1 and Applied Sciences Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof Dr. Ali Y. BILGESU For environmental pollution, peculiarly solid wastes are very important. Plastic wastes which are solid wastes with organic based contain about 1 0 percent of the total solid wastes. By using in all type materials and especially the packing of nourishment substances, in main parts production of electronic equipment and in car industry, production of plastics and theirs wastes have increased. Plastics which are dificult disintegrants in the nauture conditions cause undesirable visual pollutions in the environmental area. Besides, It is not completely known that negative conditions will be occured after natural dissolution. Plastic wastes were eliminated by landfilling and burning, but recently these proceses were abondened due to environmental regulations. Novadays, a part of waste thermoplastics is reproduced to be secondary product by reprocessing. However it is seen by healty organisations that reproduced products are not suitable for the same aims. Transformated plastics for new product are also wasted after given recycling. In addition to that, From point of economical view; petrochemistry establishments need petroleum for subtances used in the production of plastics and petroleum reservations in the world is limited and energy needs have increased recently, so there is a need for efficient use of raw material sources in the recycling of waste plastics. In this study, more homogen and valuable product transformations has been investigated by catalitic hydrogenation of mixture with olephein and paraphein characteristic from pyrolisis of low density polyethilen. Low density polyethilen(LDPE) pyrolisis raw material produced by PETKİM is used in the experiments. Hydrocarbon product with about 50% olefhinic and 50% paraffinic structure between Ci-C40 has been gotton under determined optimum conditions which are 450°C temperature and 300 mmHg vacuum pressure in the permanent pipe reactor by pyrolising of LDPE. This product which has 95 Iyot number hydogenized to be catalitic in the permanent pipe reactor and otoclave with hydogen atmospher. Effects of catalyst type, temperature, holding time, pressure and H2/HK feeding rate on the hydogenation are investigated. Experiments have been done between 300-350cC temperatures of permanent reactor, two different flow rate which are 1 ml/min and 1.45 ml/min of HK feding mixture and under three different conditions which are 35, 70 and 100 ml/min for volume of H2 flow. In the otoclave, experiments have been done under 10, 20 and 30 bar pressures and 250 °C temperature for three different catalyst. Hydogenation grade has been observed by iyot number(IN) determination in the experiments. Liquid and gas product is analysied on the ThermoFinnigan GS-MS. Ideal hydogenation was observed under 250 °C temperature and 30 bar H2 pressure together with Ni catalyst. 2005, 64 Pages