Minimization of entropy generation in heat exchangers
Eşanjörlerde entropi üretiminin minimizasyonu
- Tez No: 120251
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİRUZ BALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Eş dağılım, entropi üretimi, ısı transferi, Equipartition, entropy generation, heat exchange
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu tezde bir ısı eşanjöründeki entropi üretiminin EoF ve EoEP prensipleri ile minimizasyonu açıklanmakta ve bu iki metodun karşılaştırılması yapılmaktadır. Değişik örneklerde entropi üretimi iki prensibe göre de hesaplanmış ve hesaplamalar sonucunda EoEP prensibi ile hesaplananVI entropi üretimini EoF ile hesaplanandan her zaman küçük olduğu görülmüştür. Ayrıca, EoEP prensibi kullanılarak yapılan ısı transferinin Th/Tc=c gerçeğini sağladığı gösterilmiştir. Ek olarak da, yeni bir yaklaşım olan sıcaklık farklarını eş dağılımı prensibi, EoDT, test edilmiştir. Bu prensip ile hesaplanan entropi üretimi diğer iki prensiple hesaplanandan biraz daha fazla olsa da bu prensip kolaylığı ve kullanışlılığı için tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, EoF and EoEP principles are compared in minimizing the entropy production in heat exchanger. Entropy production rates for various cases are calculated according to both principles. The calculations have shown that the entropy productions calculated with EoEP principle have been always smaller than those calculated with EoF principle although the difference have been considerably small.vm It was also shown that the heat exchange with EoEP principle implied Th/ Tc = constant. Additionally, a new approach, equipartition of temperature difference, EoDT, has been tested comparatively. Although the entropy production rates calculated by this approach have been slightly larger than those of other two principles, it can be used as a new principle for quick determination.