Bazı laktik asit bakterilerinden izole edilen bakteriyosinlerin seçilen kimi bağırsak patojeni bakteriler üzerine etkileri
Effects on selected some intestinal pathogen bacteria of bacteriocins isolated from some lactic acid bacteria
- Tez No: 120252
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVDA KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Laktik asit bakterileri, antimikrobiyal aktivite, bakteriyos saflaştırma, SDS-PAGE, Lactic acid bacteria, antimicrobial activity, bcteriocins, purificati SDS-PAGE
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Süt Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
ÖZET BAZI LAKTİK ASİT BAKTERİLERİNDEN İZOLE EDİLEN BAKTERİYOSİNLERİN SEÇİLEN KİMİ BAĞIRSAK PATOJENİ BAKTERİLER ÜZERİNE ETKİLERİ ARSLAN, Filiz Yüksek Lisans Tezi, Süt Teknolojisi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Sevda KILIÇ Eylül 2002, 214 Sayfe Bu araştırmada, ticari kültür kullanılmadan üretilmiş süt ve süt ürünlerinden izole ve identifiye edilen laktik asit bakterilerinin bakteriyosinlerinin seçilen bağırsak patojeni bakteriler üzerindeki antimikrobiyal aktivitesinin belirlenmesi ve bu laktik asit bakterilerine ait bakteriyosinlerin saflaştırılmak suretiyle sodium dodecyl sulfate-polyacrylamide gel electrophoresis (SDS-PAGE) ile protein bantlarının identifiye edilmesi incelenmiştir. Belirlenen laktik asit bakterileri süt ve süt ürünlerinin doğal florasından identifiye edilmiştir. identifikasyon sonuçlarına göre, Lactobacillus delbrueckü ssp. bulgaripus, Streptococcus salivarius ssp. thermophilus, Lactococcus lactîs ssp. lactîs ve Lactococcus lactis ssp. cremoris suşlan seçilmiş ve bunların Listeria monocytogenes, Clostridium difficile, Escherichia coli 0157: H7 ve Staphylococcus aureus üzerindeki antimikrobiyal etki spektrumları agar-disk difiüzyon yöntemiyle belirlenmiştir. Bu etkiye sahip laktik bakterilerden bakteriyosinler santrifugasyon, dializ, liyofilizasyon ve presipitasyon işlemleriuygulanarak saflaştırılmış ve SDS-PAGE ile aktivite bantlarının identifikasyonu moleküler ağırlığın tahminlenmesi sağlanmıştır. Bu araştırmanın sonucunda, identifikasyon sonunda doğal floraya değişik özelliklere sahip olan laktik ait bakterileri elde edilmiştir. Bu bakterilerin çoğunun antibakteriyal aktiviteye sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, daha önce identifiye edilmiş bakteriyosinlerden başka, identifiye edilmemiş bakteriyos benzer proteinler de SDS-PAGE aracılığı ile saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT EFFECTS ON SELECTED SOME INTESTINAL PATHOGEN BACTERIA OF BACTERIOCTNS ISOLATED FROM SOME LACTIC ACID BACTERIA ARSLAN, Filiz MSc. in Department of Dairy Tecnology Supervisor: Prof. Dr. Sevda KILIÇ September 2002, 214 pages In this research, it has been investigated determining their antimicrobial itivities on selected intestinal pathogen bacteria of bacteriocins of lactic acid icteria isolated and identified from milk and milk products produced without se commercial starter culture and identifying of protein bands with sodium Ddecyl sulfate-polyacrylamide gel electrophoresis (SDS-PAGE) by purification f bacteriocins belong to these lactic acid bacteria. Determining lactic acid bacteria has been isolated and identified from atural flora of milk and mlk products. According to identification results, it has een selected Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, Streptococcus salrvarius sp. thermophilus, Lactococcus lactis ssp. lactis and Lactococcus lactis ssp. remoris strains and their antimicrobial activity spectrum on Listeria mono- ytogenes, Clostridium difficile, Escherichia coli 0157: HI and Staphylococcus ureus have been determined by agar-disc diffusion method. Bacteriocins from ictic acid bacteria possessed antimicrobial activity have been purified by pplying the centrifugation, dialysis, lyophilization and precipitation processesand identifcation of activity bands and estimation of molecular weights have be provided with SDS-PAGE. In consequences of this research, it has been obtained lactic acid bacte strains that possessed various properties belong to natural flora in the end identification. It has been determined that most of these lactic acid bacte possessed the antimicrobiyal activity. Also, except prior to identif bacteriocins, it has been determined non- identified bacteriocin-like proteins means of SDS-PAGE.