Aşağı Çobanisa (Manisa-Turgutlu) ve çevresi kum ocağı neojen-kuvaterner omurgalı faunalarının paleontolojik icelenmesi
Paleontological study of neogene-quaternary mammalian fauna from Aşağı Çobanisa (Manisa-Turgutlu)
  1. Tez No: 120253
  2. Yazar: SERDAR MAYDA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TANJU KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Anancus, Mammuthus, Equus, Pliocene, Pleistocene, Western Anatolia
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tabiat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET AŞAĞI ÇOBANİSA (MANİSA-TURGUTLU) VE ÇEVRESİ KUM OCAĞI NEOJEN-KUVATERNER OMURGALI FAUNALARININ PALEONTOLOJİK İNCELENMESİ MAYDA, Serdar Yüksek Lisans Tezi, Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Paleontoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Tanju KAYA Haziran 2002, 106 sayfa İzmir-Turgutlu-Manisa karayolu boyunca uzanan kum ocaklarında memeli fosillerinin varlığı çok önceden beri bilinmektedir. Ancak, bu konu ile ilgili yayınlanmış bir çalışma yoktur. Manisa ili Turgutlu ilçesine bağlı Aşağı Çobanisa köyü ve çevresindeki kum ocaklarında ilk defa erken-orta Pleyistosen (geç Villafranşiyen) yaşlı makro memeli faunası bulunmuştur. Çalışma alanında geç Senozoyik tortul oluşuklar, altta, gölsel bir topluluk ve uyumsuz olarak üstleyen Turgutlu formasyonundan oluşur. Gölsel kaya topluluğu altta başlıca alüvyal yelpaze oluşuğu olan kızıl kahveremgimsi, zayıf pekleşmiş çakıltaşı birimi ve üzerine uyumlu olarak gelen grimsi, iyi pekleşmiş karbonat biriminden yapılıdır. Turgutlu formasyonu egemen kahverengimsi, zayıf pekleşmiş kumtaşı, ince çakıltaşları ve koyu yeşilimsi yersel çamurkayası arakatkılarından yapılıdır. Fosiller formasyonun kumtaşı ve çamurkayalarından çıkarılmıştır.VI Aşağı Çobanisa faunası, Proboscidea: Mammuthus meridionalis (ISfESTI, 1825), Anancus arvernensis (CROIZET & JOBERT, 1828), Perissodactyla: {Equus sp.) ve Artiodactyla: (Sivatherium sp. ve Cervidae indet.) takımına ait bileşenlerden oluşur. Sivatherium ilk kez bu faunada bulunmuştur. Faunal elementler çevre kum ocaklarından bulunmuş olan fosillerle karşılaştınlmıştır. Faunaya erken-orta Pleistosen yaşı öngörülmüştür. Aşağı Çobanisa faunası Pliyo-Pleyistosen yaşlı Eskişehir- Yukarı Söğütönü; 01ivola,Tasso,Fernata (İtalya); Pyrgos, Sesklo, Dafnero, Volax (Yunanistan) ve Venta Micena (İspanya) faunaları ile korele edilebilir. Anahtar Kelimeler : Anancus, Mammuthus, Equus, Pliyosen, Pleyistosen, Batı Anadolu
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT PALEONTOLOGICAL STUDY OF NEOGENE- QUATERNARY MAMMALIAN FAUNA FROM AŞA?I ÇOBANİSA (MANİSA-TURGUTLU) MAYDA, Serdar M.SC in Paleontology Supervizor: Doç. Dr. Tanju KAYA June 2002 The presence of macro mammalian fossils in the sand pits situated along the İzmir-Turgutlu-Manisa highway has been known for a long time. However, there has not been any published data. In this study, a early-middle Pleistocene (late Villafranchian) macro mammalian fauna is introduced for the first time. The late Cenozoic sedimentary succession in the study area is made up, in ascending order, of a lacustrine assemblage and the unconformably overlying Turgutlu formation. The lacustrine assemblage consists of a basal, reddish brown, poorly indurated conglomerate unit of alluvial-fan origin, and a carbonate unit which overlies the conglomerate unit conformably. The Turgutlu formation consists primarily of sand and fine- gravel, and less commonly interclasting mudrocks. The formation is an axial fluvial deposits, and comprises the sand pits in the İzmir-Turgutlu areas.VIII Macro mammalian fossils include Proboscidea (Mammuthus meridionalis (NESTI, 1825), Ananem arvernensis fCROIZET & JOBERT, 1828), Perissodactyla {Equus sp.) and Artiodactyla (Sivatherium sp. and Cervidae indet) and Sivatherium which is defined for the first time. Comparison with similar fossil groups found in the nearby areas suggest an early to middle Pleistocene age for the faunal assemblage of the study area. Aşağı Çobanisa fauna is the correlative of Eskişehir- Yukan Söğütönü; Olivola, Tasso, Fernata (Italy); Pyrgos, S6sklo, Dafnerö, V61ax (Greece) and Venta Micena (Spain) faunas.