İnternet üzerinde kesintisiz MPEG-1 görüntü nakli için uyarlamalı tampon yönetimi
Adaptive buffer management for MPEG-1 streaming over the internet
- Tez No: 120254
- Danışmanlar: PROF. DR. TURHAN TUNALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: MPEG-1 sıkıştırma, Real-Time Transport Protokolü, uyarlamalı akışlandırma, Internet, görülmez uyarlama, hız kontrolü, MPEG-1 compression, Real-time Transport Protocol, Adaptive Streaming, Internet, seamless adaptation, rate control
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET İNTERNET ÜZERİNDE KESİNTİSİZ MPEG-1 GÖRÜNTÜ NAKLİ İÇİN UYARLAMALI TAMPON YÖNETİMİ ÖZBEK, Nükhet Yüksek Lisans Tezi, Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü, Bilgisayar Ağ Teknolojileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Turhan Tunalı Ağustos 2002, 66 sayfa Bu çalışmada, MPEG-1 videolarının Internet üzerinden kesintisiz iletilmesi ve izleyicinin geniş alan ağı üzerinden bile olsa yeterli kalitede video alabilmesi gerçekleştirilmiştir. Bunu sağlamak için geliştirilen sistem hem istemci tamponunu PD benzeri sistem kontrolü ile yönetmektedir hem de RTCP raporları sayesinde alınan geri bildirim ile ağ koşullarına duyarlı bir uyarlamalı akışlandırma gerçekleştirmektedir. Görülmez uyarlama yöntemi ile ağın yükü dengelenirken aslında değişik çözünürlüklü videolar anahtarlanarak izleyiciye optimum kalitede video akışlandırılmakta ama bu izleyiciye farkettirmeden yapılmaktadır. Sun Solaris iş istasyonları üzerinde çalışan sistem, hem yerel ağ hem de geniş alan ağı platformlarında denenmiştir. Başarım sonuçlan, geliştirilen yöntemin her iki ağ ortamına da uyum gösterebildiği ve izleyiciye videounun tamamını kesintisiz izleme imkanı sağlayabildiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT ADAPTIVE BUFFER MANAGEMENT FOR MPEG-1 STREAMING OVER THE INTERNET ÖZBEK, Nükhet MSc. Thesis in International Computing Institute Computer Network Technologies Department Supervisor: Prof. Dr. Turhan Tunah August 2002, 66 pages In this study, we performed the delivery of MPEG-1 videos over the internet without any interruption and achieved good perceptual video quality even in the WAN environment. The system designed both manages client buffer with a PD like system control and makes an adaptive streaming which dynamically reacts to network conditions by the usage of RTCP protocol. With the seamless adaptation method, while the network load is balanced, the video at the optimal quality is streamed to the client by means of switching MPEG-1 videos at different resolutions without any knowledge of the client. The system has been developed on Sun ULTRA workstations and implemented and tested in both LAN and WAN platforms. Performance results indicate that the system can successfully adapt on LAN and WAN environments and makes it possible for the user to watch the whole video without any corruption.