Zeytin hasat dönemindeki yaralanmaların zeytinyağı kalitesi üzerine etkileri
The Effects of harvest injuries on olive oil quality
- Tez No: 120277
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KARAÇALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Harvesting olive, quality of oil
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
V ÖZET ZEYTİN HASAT DÖNEMİNDEKİ YARALANMALARIN ZEYTİNYAĞI KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ SELÇUK AYDIN, Mehri Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Danışman: Prof. Dr. İsmail KARAÇALI Mart 2002, 50 sayfa Bu çalışma Ege bölgesi Aydın ili Çine ilçesi Akçaova beldesinde 5 ayrı zeytin bölgesinden elle ve sırıkla toplanan zeytin örnekleriyle yapılmıştır. Farklı bölgelerden aynı zamanda elle ve sırıkla toplanan zeytinlerde meydana gelen yaralanmaların dereceleri ve bu yaralanmaların zeytinyağı kalitesi üzerine olan etkileri saptanmaya çalışılmıştır. Materyal olarak Ege bölgesinin en yaygın çeşidi olan Memecik çeşidi kullanılmıştır. Çalışma iki aşamalı olarak yürütülmüştür. Birinci aşama hasattan hemen sonra Ege Üniversitesi laboratuarlarında yapılan ölçümlerdir. İkinci aşama ise toplanan zeytinlerin jüt çuvallar içerisinde adi koşullarda 25 gün bekletildikten sonra Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü'nde zeytinyağı eldesi ve zeytinyağı örneklerinin yine E.Ü. laboratuarlarında analizlerinin yapılması aşamasıdır. Denemeler 3 tekerrürlü olarak yapılmıştır.VI Elle ve sırıkla toplanan zeytin meyvelerinde meyve ağırlığı, EC, meyve sızıntı rengi, % kuru madde ve küflü meyve ölçümleri ile bu zeytinlerden elde edilen zeytinyağı örneklerinde ise serbest yağ asidi ve yağ renk ölçümleri yapılmıştır. Sonuç olarak: bölgeler arası farklılık olsa dahi, her 5 bölgede de elle toplanan zeytin örnekleri ve bu örneklerden elde edilen zeytinyağının sırıkla toplananlara göre kalite, nitelik ve nicelik yönünden daha iyi olduğu saptanmıştır. Anahtar Kelimeler : Zeytin Hasadı, Yağ Kalitesi
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE EFFECTS OF HARVEST INJURIES ON OLIVE OIL QUALITY SELÇUK AYDIN, Mehri Department of Horticulture Supervisor: Prof. Dr. İsmail KARAÇALI March 2002, 50 pages Olive examples which were picked up by using pole and by hand from the five different olive orchards in Akcaova town of Aydın province located in Aegean region, were used as a material of this study. The purpose of the research were to determine the defected in olives picked up by hand and pole and to detect the effect of the defected olives on olive oil quality. Memecik, which is the most popular variety, was used as a material. This study was carried out in two steps. In fist step, olives just after the harvest were brought to E.U. laboratuary, In second step, harvested olives by pole and hand were keeped in plastic bags during 25 days and then was forwarded Bornova Olive Research Center to obtain olive oil which was sended to E.U. laboratuary for analyse quality parameters of olive oils. The experiment was designed with three replications.VIII Fruit weight, EC values, colour degree, dry matter and infected fruits was determined in olives picked up by hand and pole. In olive oil, examples oil acids and oil color degree was obtained. In conclusion, olive which was picked up by hand found to be high quality parameters more than olive picked up by using pole in 5 different regions.