Domates tohumlarının film kaplama tekniği ile kaplanmasında kullanılabilecek değişik materyallerin etkinliklerinin belirlenmesi
Assessment the effectiveness of various film coating polymers for coating the tomato seeds
- Tez No: 120278
- Danışmanlar: PROF.DR. BENİAN ESER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Domates, film kaplama, KNO3, Thriam, Tomato, Film coating, KNO3, Thriam
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
V ÖZET Domates Tohumlarının Film Kaplama Tekniği İle Kaplanmasında Kullanılabilecek Değişik Materyallerin Etkinliklerinin Belirlenmesi ÇAVUŞLAR, Funda Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Benian ESER Haziran 2002, 67 sayfa İlk grup denemede her polimerin kaplamaya uygunluğu ve kaplamada kullanılacak optimum polimer miktarım belirlemek amacı ile tohumlar, toksik etkide olmadıkları önceki denemelerle belirlenmiş olan polivinil alkol ve karboksi metil selüloz ile toplam tohum ağırlığının %1, %3 ve %5oranlarmda kaplanmışlardır Bir diğer grup denemede, polimer çözeltilerine KNO3 ve Thriam adlı kimyasallar ayrı ayrı ve birlikte ilave edilmiş ve bu kimyasalların tohum çimlenmesi ve toprak patojenlerine karşı koruma özellikleri belirlenmiştir. İlk sonuç olarak %1 oranında karboksi metil selüloz'un en iyi sonuç verdiği belirlenmiştir. Polimer çözeltisine KNO3 ilavesi tohumun çimlenme özellikleri üzerinde herhangi bir etki yapmadıysa da, polimer çözeltisi içine Thriam ilavesinin olumlu sonuç verdiği ve toprak patojenlerine karşı yeterli koruma sağladığı belirlenen bir diğer sonuçtur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT Assesment The Effectiveness of Various Film Coating Polymers for Coating The Tomato Seeds ÇAVUŞLAR, Funda MSc in Agriculture Eng. Supervisor: Prof. Dr. Benian ESER June 2002, 67 pages In the first group of experiment, in order to compare the effectiveness of coating technique for each polymers and to assess the optimum amount of polymer which should be used, seeds were coated with polyvinyl alchol and carboxy methyl cellulose which were determined as non-toxic to seeds with the previous experiments. Seeds were coated with these polymers with the amount of 1%, 3% ve 5% of total seed weight. In the other set of experiments, KNO3 and Thriam are added into the polymer solutions separetely and together and effects of these chemicals to the seed germination and protection capability against soil pathogens were assessed. As a result, it was determined that carboksy methyl cellulose with the amount of 1% gave the best results. Another results is that addition of Thriam into the polymer solution gave the positive result and enabled sufficient protection against soil pathogenes although KNO3 did not affect to the germination properties of seeds.