Optimization of chemical engineering processes by genetic algorithms
Kimya mühendisliği süreçlerinin genetik algoritmalarla optimizasyonu
- Tez No: 120283
- Danışmanlar: PROF. DR. BENO KURYEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Genetik, çoğalma, çaprazlama, mutasyon, benzerlik şablonu, optimizasyon, rasgele arama, evrimsel algoritma, Genetic, reproduction, crossover, mutation, similarity template, optimization, random search, evolutionary algorithm
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
V ÖZET KİMYA MÜHENDİSLİĞİ SÜREÇLERİNİN GENETİK ALGORİTMALARLA OPTİMİZASYONU AKMANSOY, Barış G. Yüksek Lisans Tezi, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Beno Kuryel Eylül 2002,...sayfa Bu çalışmada temel amaç, matematiksel ve mühendislik uygulamalarındaki optimizasyon problemlerinde genetik algoritmaların kullanımını incelemek olmuştur. Bugüne kadar geliştirilmiş gradient temelli optimizasyon algoritmaları belirli uygulamalarda oldukça başarılı olmuş, ancak yerel optimum veren noktalarda takılı kalma durumuyla sıkıntı yaşamıştır. Bu darboğazı aşabilmek için, rasgele aramaya dayalı uyumlu ve evrimsel algoritmalar geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Rasgele arama düşüncesinden hareket ederek 1965 yılında genetik bilgisine bağlı olan bir yaklaşım türü önerilmişti. Genetik bir algoritma, bir arama ve optimizasyon yöntemidir. Bu algoritma, doğal genetikteki evrimsel ilkeleri ve kromosomsal süreçleri taklid ederek çalışır. Bu tezde, bu sürecin adım adım ilerleyen özellikleri ayrıntılı olarak araştırılmıştır. Üreme, çaprazlama ve mutasyon olan bu adımlar incelenerek matematiksel ve mühendislik problemlerine uygulanabilme yolları değerlendirilmiştir. Bunlar, çalışma sırasında geliştirilen bir bilgisayar programıyla denenmiştir. Yapılan araştırma ve elde edilen sonuçlar, daha sonraki araştırma ve fiziksel uygulamalar için oluşturulacak matematiksel genetik algoritmalar laboratuvarı için aydınlatıcı bir yol sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT OPTIMISATION OF CHEMICAL ENGINEERING PROCESSES BY GENETIC ALGORITHMS AKMANSOY, Barış G. Master of Science Thesis in Chemical Engineering Department Supervisor: Prof. Dr. Beno Kuryel September 2002,... sayfa In this work, the main purpose was to investigate the use of genetic algorithms for optimisation problems in mathematics and engineering applications. The gradient-based optimisation algorithms devised up to date have been very successful in certain applications but they have suffered from being stuck at points representing local optima. To overcome this bottleneck, several evolutionary algorithms based on adaptive random search have been developed and applied. Departing from the random search idea, a type of approach based on genetics was proposed in 1965. A genetic algorithm is a search and optimization method which works by mimicking the evolutionary principles and chromosomal processing in natural genetics. In this thesis, it has been extensively studied the step by step characteristics of this process which are reproduction, crossover and mutation, and investigate ways of applying the algorithm for optimizing mathematical and engineering problems. These were tested by a computer program developed in this work. The investigation made and the results obtained illuminated the way for constructing a mathematical genetic algorithms laboratory for further research and physical applications.