Determination of mercury by using dithizone loaded amberlite XAD-7 resin modified carbon paste electrode
Ditizon yüklenmiş amberlite XAD-7 reçinesi ile modifiye edilmiş karbon pasta elektrodu kullanılarak civa tayini
  1. Tez No: 120282
  2. Yazar: LEVENT PELİT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN TURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Amberlite XAD-7, dithizone, modified carbon paste electrode, voltammetry, mercury(II) determination
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
IV ÖZET DİTİZON YÜKLENMİŞ AMBERLİTE XAD-7 REÇİNESİ İLE MODİFİYE EDİLMİŞ KARBON PASTA ELEKTRODU KULLANILARAK CİVA TAYİNİ PELİT, Levent Yüksek Lisans Tezi, Kimya Anabilim Dalı Tez yöneticisi: Prof. Dr. Hüseyin TURAL Eylül 2002, 80 sayfa Voltametrik metotlarla civa(II) nin saptanması uzun zamandır yapılmaktadır fakat, civa(II) nin saptanması üzerine bir çok girişimci etkiler mevcuttur. Öte yandan civa(Df) nin çevrede saptanması ve izlenmesi düşük derişimlerde bile canlı ve bitkiler için toksik bir madde olması nedeniyle önemlidir. Bu problem kimyasal modifıye elektrotlarla çözülebilir. Çünkü bu elektrotlar incelenen analite seçimli ve duyarlıdır. Şimdiye kadar kimyasal modifıye elektrotlar elektroanalizin tüm alanlarında kullanılmaya başlanmıştır.XAD-7 reçinesi ağır metalleri adsorplama özelliğine sahiptir fakat civa(II) ye seçimli olarak adsorplamaz. Ek olarak XAD-7 reçinesi ligantlarla kolaylıkla yüklenebilir. Bunun yanında ditizon asidik ortamlarda civa(II) için oldukça seçimlidir. Bunun için ditizon XAD-7 reçinesine seçimliliği arttırmak için yüklenebilir. İlk olarak, ditizon XAD-7 reçinesine yüklendi ve adsorpsiyon kapasitesi ile hangi tür bağlanmanın olduğu araştırıldı. Daha sonra bu elektrot modifiye karbon pasta elektrodunda modifıye madde olarak kullanıldı ve voltammetrik davranışları incelendi. Bunun için optimum koşullar saptandı. Daha sonra girişimci etkiler incelendi. Sonra bu elektrot XAD-7 modifiye karbon pasta elektrodu ve karbon pasta elektrodu ile optimum koşullarda karşılaştırıldı. Son olarak medium exchange koşullarda kalibrasyon grafiği oluşturuldu ve kalibrasyon grafiğinin regrasyon katsayısı 0.988 olarak bulundu. Ditizon yüklenmiş XAD-7 modifiye karbon pasta elektrodunun belirtme alt sının 2x1 0"7 M civa(ü) ve bağıl standart sapma ±6% olarak bulundu. Anahtar Sözcükler : Amberlit XAD-7 reçinesi, ditizon, modifiye karbon pasta elektrodu, voltametri, civa(II) saptanması.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF MERCURY BY USING DITHIZONE LOADED AMBERLITE XAD-7 RESIN MODIFIED CARBON PASTE ELECTRODE PELİT, Levent MSc Thesis in chemistry Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin TURAL September 2002, 80 pages Determination of mercury(H) by voltammetry has been using for along time but interfering effects upon mercury detection. On the other hand determination and monitoring of mercury in environment because of toxicity of mercury also at low concentration for animals and plants, is very important. This problem can be solved with chemically modified electrodes because they are sensitive and selective to examining analyte. So far, chemically modified electrode has been extended to almost all field of electroanalysis. XAD-7 resin has adsorption properties of some heavy metals but it doesn't have selective mercury(II). In addition, XAD-7 can be easilyloaded with any ligands. Besides this dithizone is very selective ligand for mercury(II) determination at acidic medium. Because of this, dithizone can be loaded on XAD-7 resin to increase selectivity. First of all, dithizone was loaded on XAD-7 resin and mercury adsorption capacity and what sort of binding exist between dithizone and XAD-7 resin were investigated. After that, this material was used as a modifier in modified carbon paste electrode and voltammetric behavior of electrode was investigated. For this purpose, optimum conditions of electrode were determined. Interfering effects were investigated. Later this electrode was compared with XAD-7 modified carbon paste electrode and carbon paste electrode at optimum conditions. Finally, calibration graph was constituted at medium exchange conditions. Regression coefficient of calibration graph was found as 0.988. Detection limit of dithizone loaded modified carbon paste electrode was calculated as 2x1 0"7 and relative standard deviation was found as ±6%.