Ege bölgesinde örtü altında yetiştirilen domateslerde yaygın olarak kullanılan bazı pestisitlerin kalıntıları ve ekstraksiyon yöntemlerinin araştırılması
The Residue of some pesticides common used in canopy growing at the region of Aegean and investigation of their extraction methods
  1. Tez No: 120284
  2. Yazar: AHMET UĞUR DURU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH ÖTLEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Domates, pestisit, kalıntı, GC/ECD, GC/MS
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET EGE BÖLGESİNDE ÖRTÜ ALTINDA YETİŞTİRİLEN DOMATESLERDE YAYGIN OLARAK KULLANILAN BAZI PESTİSİTLERİN KALINTDLARI VE EKSTRAKSİYON YÖNTEMLERİNİN ARAŞTHULMASI DURU, Ahmet Uğur Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Semih ÖTLEŞ 27/09/2002, 113 sayfa Bu çalışmada Ege Bölgesi' nin İzmir, Aydın ve Muğla illerinde örtü altoda yetiştirilen domateslerde görülen Beyaz çürüklük (Sclerotinia sclerotorum (Lib.) De Bary), Kurşuni küf (Botrytis cinerea Pers.) ve Erken yaprak yanıklığı (Alternaria solanı Ell, and Mart.) hastalıklarına karşı yaygın olarak kullanılan pestisitlerden imazalil, iprodione, ve procymidone'un kalıntı durumları araştırılmıştır. Kalıntı analizleri için farklı iki çoklu-kalıntı analiz metodunun geri kazanım oranları karşılaştırılmış ve örnekler, geri kazanım oram yüksek olan çoklu-kalıntı analiz metoduna göre ekstrakte edilmişlerdir. Örneklerin Ekstraktları, GC/ECD cihazına enjekte edilerek kalıntı analizleri yapılmıştır. Bu analiz sonucunda elde edilen kromotogramlar incelenmiş ve çalışmada araştırılan pestisitleri içerdiğinden şüphelenilen örnekler GC/MS de taratılarak kesin kanıya gidilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, incelenen hiçbir örnekte imazalil, iprodione, ve procymidone kalıntısına rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE RESIDUE OF SOME PESTICIDES COMMON USED IN CANOPY GROWING AT THE REGION OF AEGEAN AND INVESTIGATION OF THEHt EXTRACTION METHODS DURU, Ahmet Uğur Master Thesis, Department of Food Engineering Supervisor: Prof. Dr. Semih ÖTLEŞ 27/09/2002, 113 Pages In this study, the residue situation of pesticides common used such as Imazalil, Iprodione and Procymidone against white mold, gray mold and early blight in greenhouses were investigated at the provinces of Izmir, Aydm and Muğla in Aegean Region. For these analyses, the recovery ratios of two different multi- residue analysis method were compared and according to multi-analyze method, which has a high ratio in recovery the samples were extracted. The extracts of samples were injected to GC/ ECD and analyzed. At the end of these analyzes acquired chromatograms were investigated and samples content suspicious with pesticides were evident by weigh. As a result of these analyses there were no residue encountered in investigated samples. Keywords : Tomato, pesticide, residue, GC/ ECD, GC/ MS