Ticari portakal sularındaki C vitamini (askorbik asit) içeriğinin HPLC (yüksek basınç sıvı kromatografisi) yöntemi ile miktar tayini ve sonuçlarının karşılaştırılması
The Assay and comparison of the vitamin C (ascorbic acid) content in commercial orange juice by HPLC (high pressure liquid chromatography) method
- Tez No: 120292
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNNEHİR OĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: HPLC, Askorbik asit, HPLC, Ascorbic acid
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
V ÖZET TİCARİ PORTAKAL SULARINDAKİ C VİTAMİNİ (ASKORBİK ASİT) İÇERİĞİNİN HPLC (YÜKSEK BASINÇ SİVİ KROMATOGRAFİSİ) YÖNTEMİ İLE MİKTAR TAYİNİ VE KARŞILAŞTIRILMASI İlsen (OKTAŞ) ŞANLI Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Günnehir OĞUZ Eylül-2002, 56 sayfa Bu çalışmada hemen hemen her gün tüketilmekte olan çeşitli markalarda toz ve konsantre portakal sularındaki C Vitamini içeriğini askorbik asit formunda Yüksek Basınç Sıvı Kromatografısi (HPLC) yöntemi ile analiz edilerek, içeriklerindeki C Vitamini miktarlarının tayinlerinin yapılması ve sonuçlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Farklı ticari markalardaki 10 adet portakal suyunun, farklı satış noktalarından satın alman üç numunesi HPLC yöntemi ile analiz edilmiştir. İçerdikleri toplam askorbik asit miktarları tayin edilmiştir. Ambalaj üzerinde belirtilen miktarlara uygunluğu ve C vitamini içeriği karşılaştırılmıştır. Analiz sonuçlan, örneklerin ambalaj larındaki orijinal C vitamini miktarlarına oldukça yalan bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE ASSAY AND COMPARISON OF THE VITAMIN C (ASCORBIC ACID) CONTENT IN COMMERCIAL ORANGE JUICE BY HPLC (HIGH PRESSURE LIQUID CHROMATOGRAPHY) METHOD ŞANLI (OKTAŞ), İlsen MSc in Biology Department Supervisor: Prof. Dr. Günnehir O?UZ September-2002, 56 pages In this study, it was aimed to determine the assay and compare the results of Vitamin C content in the form of ascorbic acid by High Pressure Liquid Chromatography method using different commercial brand of orange juice in liquid or powder form which were daily consumed. Three different samples of 10 different commercial brand liquid and powder orange juice which were purchased from different markets analysed by HPLC method. Total content of ascorbic acid was determined. The content of ascorbic acid in 10 different commercial brand was compared according to the obtained results and the label value given on the package. The results obtained showed that, the ascorbic acid content is similar with the vitamin C label value given on the original package of the samples.