Investigation of co-pyrolysis of Turkish lignite and oil shale with polypropylene by using different methods and chracterization of co-pyrolysis products
Türkiye linyit ve bitümlü şistlerinin polipropilen ile kopirolizinin farklı yöntemler kullanılarak incelenmesi ve kopiroliz ürünlerinin karakterizasyonu
  1. Tez No: 120303
  2. Yazar: CEM ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SAĞLAM, DOÇ. DR. LEVENT BALLİCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: GOS, lignite, pyrolysis, synergism, co-pyrolysis, temperature-programmed pyrolysis, fast pyrolysis, aliphatic hydrocarbons
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 274
Özet
V ÖZET TÜRKİYE LİNYİT VE BİTÜMLÜ ŞİSTLERİNİN POLİPROPİLEN İLE KOPİROLİZİNİN FARKLI YÖNTEMLER KULLANILARAK İNCELENMESİ VE KOPİROLİZ ÜRÜNLERİNİN KARAKTERİZASYONU ERDOĞAN, Cem Yüksek Lisans Tezi, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticileri: Prof Dr. Mehmet Sağlam Doç. Dr. Levent Ballice Temmuz 2002, 236 sayfa Bu tezde Türkiye linyit ve bitümlü şistlerinin polipropilen ile farklı iki metod kullanılarak kopirolizi incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı, maksimum ürün oluşum sıcaklıklarının belirlenmesi, kopiroliz ürünlerinin karbon sayısına göre karakterize edilerek sinerjik bir etkileşimin olup- olmadığının incelenmesi ve reaktörde kalış süresi, sıcaklık, reaktör geometrisi ve ısıtma hızı gibi faktörlerin oluşan piroliz ürünlerine etkilerinin saptanmasıdır. Bu amaçla, Linyit, GBŞ, PP ve toplam karbon bazında 1 :3 GBŞ:PP ile 1:3 Linyit:PP karışımı sıcaklık programlı ve çabuk piroliz işlemlerine tabi tutulmuştur. Piroliz ürünleri kapiler gaz kromatografisi ile analizlenmiş ve toplam ürün oluşum hızı, sıcaklık ve zamanın fonksiyonu olarak belirlenmiştir. Her iki yöntemde de GBŞ'nin PP ile ve Liyit'in PP ile beraberce pirolizlenmesinin etkisi, toplam organik karbonun uçucu organik ürünlere dönüşümünün deneysel ve hipotetik değerlerinin karşılaştırılması ile belirlenmiştir. Anahtar sözcükler. GBŞ, Soma linyit, PP, piroliz, sinerjizm, kopiroliz, sıcaklık programlı piroliz, çabuk piroliz, alifatik hidrokarbonlar
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT INVESTIGATION OF CO-PYROLYSIS OF TURKISH LIGNITE AND OIL SHALE WITH POLYPROPYLENE BY USING DIFFERENT METHODS AND CHARACTERISATION OF CO-PYROLYSİS PRODUCTS ERDO?AN, Cem MSc in Chemical Engineering Supervisors: Prof Dr. Mehmet Sağlam Assoc. Dr. Levent Ballice July 2002, 236 sayfa In this thesis the co-pyrolysis of GOS with PP and lignite with PP were investigated by using 2 different methods. The purpose of this study was to determine the maximum product evolution temperature, to characterise the co-pyrolysis products by carbon number, to investigate the existence of synergistic effect and to determine the effect of the factors influencing the pyrolysis product such as residence time, temperature, reactor geometry and heating rate. In this regard, temperature-programmed and fast pyrolysis of GOS, lignite,PP and blend of GOS:PP on 1:3 total carbon ratio basis and also lignite:PP on 1:3 total carbon ratio basis were investigated. Pyrolysis products were analysed by capillary gas chromatography and total product evolution rate was investigated as a function of temperature and time. Volatile fraction of pyrolysis products was classified according to carbon number. The effect of co-pyrolysis of GOS with PP and lignite with PP were determined by calculating the difference between experimental and hypothetical mean value of conversion of total organic carbon into volatile products in both methods.