Degaje yaka modellerinde yaka dökümlülüğüne kumaş kalıp etkisinin incelenmesi
The Effects of the fabric and the pattern on the drape of a draped neck woman's blouse
  1. Tez No: 120317
  2. Yazar: İNCİ BAĞDATLI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. M. ÇETİN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Degaje, Drape
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu tezde, degaje yakalı bir bayan bluzunde kullanılan kumaş veya hazırlanan kalıptan hangisinin“degaje dökümlülüğü”üzerine dominant etki gösteren faktör olduğu araştırılmış ve elde edilen sonuçlar değerlendirilerek yorumlanmıştır. Araştırmada kullanılan numunelerin özellikleri belirlenirken; bazı kriterlerin sabit tutulmasına, bazılarının ise değişken olmasına özen gösterilmiştir. Kumaş türü sabit tutulan özelliktir ve tüm numunelerde“süprem”tipi örgü kumaş kullanılmıştır. Değişken özellikler ise iki gruba ayrılmıştır: Birincisi dikim sırasında kullanılan kalıba farklı degaje yaka modellerinin uygulanması, ikincisi ise farklı fiziksel özellikler taşıyan ve değişik lif karışım oranlarına sahip süprem kumaşların seçimidir. Araştırma sonucunda,“süprem”örgü kumaştan üretilen degaje yakalı bayan bluzunun“degaje dökümlülüğü”üzerinde, kullanılan kumaşın fiziksel özellikleri ve lif karışım oranlarının etkili bir faktör olduğu görülmüştür. Değişik yaka kalıplan, ikinci faktör olarak incelenmiş ve modelin havasım en iyi yansıtan çizgilerin yakalandığı model uygulamalarının daha etkili bir faktör olduğu belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler : Degaje, Dökümlülük
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of the fabric and the pattern on the“drape”of a draped neck woman's blouse were investigated and the most dominant effect was determined by evaluating the results, and it was explained. While determining the properties of the samples, some of the parameters were taken as constant and the others were taken as variable. Fabric type was kept as the constant characteristic and“single-jersey”knitted fabric was used in the production of all the samples. Variable parameters were divided into two groups: the first one was the application of different types of drape neck models to the pattern, and the second one was the choice of single-jersey fabrics with various physical properties and different ratios of fibre blends. As a result of the study, fabric properties and fibre blend ratios were found to be effective on the“drape”of a draped neck“single- jersey”woman's blouse. Different neck patterns were studied as a second factor and it was observed that pattern applications which reflect the model with the best lines were more effective.