Determination of copper, lead and cadmium contents of Turkish wine samples by potentiometric stripping analysis
Potansiyometrik sıyırma analizi ile Türk şarap örneklerinin bakır, kurşun ve kadmiyum içeriklerinin saptanması
  1. Tez No: 120318
  2. Yazar: HANDAN GAYGISIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. F. NİL ERTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Potansiyometrik Sıyırma Analizi (PSA), şarap, ağır metal, Potentiometric Stripping Analysis (PSA), wine, heavy metals
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
V ÖZET POTANSİYOMETRİK SIYIRMA ANALİZİ İLE TÜRK ŞARAP ÖRNEKLERİNİN BAKIR, KURŞUN VE KADMİYUM İÇERİKLERİNİN SAPTANMASI Handan GAYGISIZ Yüksek lisans tezi, Kimya Bölümü Tez Danışmanı : Doç. Dr. F. Nil Ertaş Eylül 2002, 62 sayfa Bu çalışmada Potansiyometrik Sıyırma Analizi'nin uygulanması ile Türk şarabı örneklerindeki bakır, kurşun ve kadmiyum içeriklerinin eş zamanlı saptanmasına çalışılmıştır. Şarap örnekleri civa kaplama çözeltisi ile basit bir seyreltme işleminin ardından analizlendiğinde kurşun ve kadmiyum için iyi oluşmuş sinyaller elde edilmiştir. Bu örneklerin bakır içeriğinin saptanması için örnek ön hazırlığı gerekmektedir. Şaraptaki proteine bağlı olan bakır, nitrik asit ilavesi ve 50°C'de 30 dakika ısıtılarak serbest hale geçirilir ve ardından analizlenir. Buna alternatif bir yöntem olarak örnek üzerine hidrojen peroksit eklenip, UV ışınlamaya maruz bırakılmış ve böylelikle serbest açığa çıkan bakırın analizi yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar ETAAS ile elde edilen verilerle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT DETERMINATION OF COPPER, LEAD AND CADMHJM CONTENT OF TURKISH WINE SAMPLES BY POTENTIOMETRIC STRIPPING ANALYSIS Handan GAYGISIZ MSc Thesis in Chemistry Supervisor : Doç. Dr. F. Nil Ertaş September 2002, 62 pages In this study the application of Potentiometric Stripping Analysis to simultaneous determination of copper, lead and cadmium content of Turkish wine samples has been carried out. Although simple dilution with mercury plating solution gives well formed signals for lead and cadmium, for the determination of copper content a sample pre-treatment is required. The protein-bonded copper is liberated by the addition of nitric acid and warming at 50°C for 30 min. Alternatively it was liberated by UV irradiation by simply adding hydrogen peroxide. The results were compared with those obtained with ETAAS.