Muğla orijinli sarı kantaron (Hypericum perforatum L. ) popülasyonlarının bazı agronomik ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
Determination of some agronomical and quality characters of St. John's wort populations originated from Muğla
  1. Tez No: 120319
  2. Yazar: HATİCE EDA ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. EMİNE BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Hypericum perforatum L, san kantaron, yeşil herba verimi, üst drog herba verimi, hypericin, Hypericum perforatum L, St. John's Wort, fresh herbage yield, top drug herbage yield, hypericin
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET MUĞLA ORİJİNLİ SARI KANTARON {Hypericum perforatum L.) POPULASYONLARININ BAZI AGRONOMİK VE KALİTE ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ ÇAKMAK, Hatice Eda Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Emine BAYRAM Eylül 2002, 71 sayfa Muğla iline bağlı yedi lokasyondan toplanan tohumlar ile Bornova ekolojik koşullarında yetiştirilen 160 adet san kantaron {Hypericum perforatum L.) tek bitkilerinin agronomik ve kalite özelliklerini belirlemeyi amaçlayan bu çalışmada, bitki boyu, yeşil herba verimi, üst yeşil herba verimi, alt yeşil herba verimi, üst drog herba verimi, alt drog herba verimi ve hypericin oranları belirlenmiştir. Daha sonra elde edilen bu veriler, her bir lokasyon için ayrı ayrı olmak koşuluyla Tarist paket programı ile istatistiki analize tabi tutulmuş, minimum, maksimum, ortalama, varyans, standart sapma, Sx ve Cv değerleri hesaplanmış, frekans dağılım tabloları çıkarılmıştır. Populasyonda bitki boyu minimum 32 cm, maksimum 90 cm, ortalama 55.7 cm olarak ölçülmüştür. Yeşil herba verimi minimum 22 g/bitki, maksimum 716 g/bitki, ortalama 185 g/bitki, üst yeşil herba verimi minimum 12 g/bitki, maksimum 419 g/bitki, ortalama 94.4 g/bitki bulunmuştur. Alt yeşil herba verimi minimum lig/bitki, maksimum 291 g/bitki, ortalama 89.3 g/bitki; üst drog herba verimi minimum 4 g/bitki, maksimum 125 g/bitki, ortalama 30.7 g/bitki; alt drog herba verimi iseVI minimum 3 g/bitki, maksimum 134 g/bitki, ortalama 36.9 g/bitki olarak elde edilmiştir. Hypericin oram 154 bitkide saptanmış, minimum %0.132, maksimum %0.308, ortalama ise % 0.267 olarak elde edilmiştir. Bitki boyu bakımından en uzun boylu bitkilere sahip lokasyonun Kozağaç Köyü içi yol kenarı lokasyonu olduğu görülmüş, diğer agronomik kriterler ise en yüksek Fethiye Bağlıağaç Köyü-Alagöz Mahallesi lokasyonunda ölçülmüştür. Hypericin oram ortalaması en yüksek olan lokasyonun ise, Muğla-Marmaris Yolu (Marmaris'e 44 km kala) lokasyonu olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT DETERMINATION OF SOME AGRONOMICAL AND QUALITY CHARACTERS OF ST. JOHN'S WORT POPULATIONS ORIGINATED FROM MU?LA ÇAKMAK, Hatice Eda MSc in Field Crops Department Supervisor: Doç. Dr. Emine BAYRAM September 2002, 71 pages The seeds of St. John's Wort were collected from seven locations in Muğla and then grown under Bornova ecological conditions to determine some agronomical and quality characteristics. The plant height (cm), fresh herbage yield (g/plant), top fresh herbage yield (g/plant), bottom fresh herbage yield (g/plant), top drug herbage yield (g/plant), bottom drug herbage yield (g/plant) and hypericin content (%) were measured in each of 160 plants from locations. Data from locations were separately analized by Tarist istatistic pocket programme. Mean, minimum, maksimum, average values, standart deviation, variance, Sx and Cv were calculated and table of histogram were obtained. In population, the value for plant height, fresh herbage yield ranged from 32 to 90 cm; the value for fresh herbage yield, top fresh herbage yield, bottom fresh herbage yield, top drug herbage yield, bottom drug herbage yield and hypericin content varied from 22 to 716 g/plant, 12 to 419g/plant, 11 to 291 g/plant, 4 to 125g/plant, 3 to 134g/plant, 0.132 to 0.308 % respectively.VIII It was found that 2. location (Kozağaç Village) had tallest plants and highest values for other agronomical characteristics were obtained from 7. location (Fethiye Bağlıağaç Village). It was concluded that 4. location (Muğla-Marmaris had highest mean value for hypericin content.