Kapalı sistem topraksız fasulye yetiştiriciliğinde farklı besin eriyiklerinin verim üzerine etkileri
Effect of different nutrient solutions on yield of beans grown in soilless culture with closed system
- Tez No: 120326
- Danışmanlar: PROF.DR. YÜKSEL TÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Topraksız tarım, kapalı sistem, tüf, besin eriyiği, fasulye, Soilless culture, closed system, volcanic tuff, nutrient solution, bean
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
V ÖZET KAPALI SİSTEM TOPRAKSIZ FASULYE YETİŞTİRİCİLİĞİNDE FARKLI BESİN ERİYİKLERİNİN VERİM ÜZERİNE ETKİLERİ ÖZTEKÎN, Gölgen Bahar Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yüksel TÜZEL Ağustos 2002, 112 sayfa Bu araştırma, 2001-2002 yıllarında sonbahar ve ilkbahar döneminde Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü seralarında, bir topraksız yetiştiricilik şekli olan kapalı sistemde gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada, ortam kültüründe yetiştirilen fasulyelerde farklı besin eriyiklerinin verim üzerine etkilerinin saptanması amaçlanmıştır. Yetiştirme ortamı olarak Kula tüfünün kullanıldığı araştırmada, ortamlar 75x23x16 cm ebatlarındaki saksılara 24 l/saksı olacak şekilde doldurulmuş ve her saksıda 3 bitki ocağı olacak şekilde, sıra üzeri 25 cm ve sıra arası 95 cm mesafe verilerek her ocağa 4 tohum ekilmiştir. Tohum ekimi sonbahar döneminde 12.09.2001, ilkbahar döneminde 27.02.2002 tarihlerinde yapılmış ve bitkisel materyal olarak Altın Belik çeşidi kullanılmıştır. Bitkilerin beslenmesi damlama sulama sistemi kullanılarak yapılmıştır. Uygulama sonrasında kök bölgesinden % 20-30'unun drene olmasına izin verilen besin eriyiği, toplanarak sistemde tekrar dolaştırılmıştır. Günlük olarak uygulanan besin eriyiği miktarı sera içindeki birikimli solar radyasyon değeri 2 MJ/m2 esas alınarak saptanmıştır. Bitki gelişimi için gerekli tüm besin elementlerini içeren 4 farklı besin eriyiği reçetesi hazırlanmıştır. Kİ, K2, K3 ve K4 numaralı besin eriyiği reçetesine sırasıyla 35, 70, 105 ve 140 ppm N; 100, 150, 200 ve 250 ppm K; 30, 40, 50 ve 60 ppm Mg ve 0.25, 0.5, 0.75 ve 1.0 ppm Zn ilave edilmiş, diğer makro ve mikro elementler 4 besin eriyiği reçetesine de eşit miktarda uygulanmıştır (P 40, Fe 3, Mn 1.5, B 0.35, Cu 0.25 ve Mo 0.05 ppm). Yapılan su analizinde, sulama suyunun Ca içeriği (100 ppm) yeterli görülüp ayrıca bir Ca gübrelemesi yapılmamıştır. Dört tekerrürlü olarak tesadüf parselleri deneme desenine uygun olarak yürütülen bu araştırmada, toplam verim değerleri yanı sıra ortalama meyve ağırlığı, meyve eni, meyve boyu, meyve kalınlığı, meyve rengi ve ham lif miktarı gibi bazı kalite parametreleri ve bitki su tüketimi hesaplanmıştır. Elde edilen bulgular; kapalı sistemde fasulye yetiştiriciliğinin yapılabileceğini, sonbahar döneminde Kİ (2.13 kg/m2) ve K2 (2.29 kg/m2); ilkbahar döneminde ise Kİ (5.48 kg/m2) reçetelerinin kullanılması halinde en yüksek verimin alınabileceğini ve besin eriyiği tuzluluk miktarındaki artışının verim üzerine olumsuz yönde etkide bulunduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT EFFECTS OF DIFFERENT NUTRIENT SOLUTIONS ON YIELD OF BEANS GROWN IN SOILLESS CULTURE WITH CLOSED SYSTEM ÖZTEKİN, Gölgen Bahar Master Science Thesis, Horticulture Dept. Supervisor: Prof. Dr. Yüksel TÜZEL August 2002, 112 pages This research was carried in a PE greenhouse at the Faculty of Agriculture, Ege University during the autumn and spring seasons of 2001 and 2002 in order to determine the effects of different nutrient solutions on bean plants grown in closed system. Volcanic tuff was used as substrate in the closed system and filled into horizontal pots as 24 liters. Each pot had 3 holes holding 4 plants each with 25 cm distance between the holes and 95 cm between the rows. The seeds of ev. Altın Belik were directly sown into pots on 12nd of September 2001 in autumn and 27th of February 2002 in spring seasons. Nutrient solution was applied via drip irrigation system and irrigation timing was based on integrated solar radiation at a level of 2 MJ/m2 during the day. Thus, the number of irrigation in a day changed according to the radiation level throughout the growing seasons. The amount of nutrient solution was adjusted according to the ratio of drain water / applied volume which was kept to range between 20 and 30%. Water and nutrient requirements of the plants were supplied with four nutrient solutions including different nitrogen (35, 70, 105 and 140 ppm), potassium (100, 150, 200 and 250 ppm), magnesium (30, 40, 50 and 60 ppm) and zinc (0.25, 0.5, 0.75 and 1.0 ppm) concentrations. The chemical composition of the rest was as follows (ppm): P 40, Fe 3, Mn 1.5, B 0.35, Cu 0.25 and Mo 0.05. Ca>was not added because Ca level in tap water was found as 100 mg/1. The experiment was designed according to the complete randomized parcels with 4 replicates. Besides the yield, some fruit quality parameters (average fruit weight, pot width, pot length, pot thickness, pot color and raw fibre) and water consumption were measured. Results obtained the experiments showed that bean could be grown successively in closed substrate culture. The highest total yield were obtained from the plants fed with the nutrient solution having Kl (2.13 kg/m2) and K2 (2.29 kg/m2) recipes in autumn whereas it was highest in Kl (5.48 kg/m2) in spring season. On the other hand, it was concluded that the increasing of salinity level of the nutrient solution had negatively effect on total yield.