Bakır, kadmiyum ve kurşunun serbest ve Ca-aljinat jelinde tutuklanmış ekmek mayası ile biyosorpsiyonu
Biosorption of copper, cadmium and lead with free and Ca-alginate immobilized baker's yeast
  1. Tez No: 120330
  2. Yazar: SİBEL ÜREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ULGAR GÜVENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Saccharomyces cerevisiae, bakır, kurşun, kadmiyum, biyosorpsiyon
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET BAKIR, KADMİYUM VE KURŞUNUN SERBEST VE Ca-ALJINAT JELINDE TUTUKLANAN EKMEK MAYASI İLE BIYOSORPSIYONU ÜREN, Sibel Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ulgar GÜVENÇ Eylül 2002, 75 sayfa Bu tezde mikroorganizmaların ağır metal iyonlarım alıkoyma özelliklerinden yararlanılarak serbest ve Ca-aljinatta tutuklanan mikroorganizmalarla bakır, kadmiyum ve kurşun iyonlarının adsorpsiyonu incelenmiştir. Her metal için uygun biyosorbent madde seçilmiş ve optimum pH değerleri belirlenmiştir. Bakır için NaOH ile işlem gören maya örneği, kadmiyum ve kurşun için etanol ile işlem gören maya örneği en iyi biyosorbent olarak bulunmuştur. Optimum pH'ları ise sırasıyla 4, 6 ve 5 olarak belirlenmiştir. Metallerin Saccharomyces cerevisiae ile adsorpsiyonunun izotermlere uygunluğu incelenmiş ve her üçünün de Langmuir izotermine Freundlich izoterminden daha fazla uygunluk gösterdiği saptanmıştır. Ca-aljinatta tutuklanmış hücrelerle çalışıldığında Ca-alj inamı kendi basma yeterince iyi bir adsorbent olduğu, mayanın tutuklanmasıyla sadece kapasitesinde az miktarda artış olduğu gözlenmiştir, ikili ve üçlü metal çözeltilerinden adsorpsiyona bakıldığında her üç metalin de diğer metallerin varlığında metal alımlarının düştüğü görülmüştür.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT BIOSORPTION OF COPPER, CADMIUM AND LEAD WITH FREE AND Ca-ALGINATE IMMOBDLIZED BAKER'S YEAST ÜREN, Sibel MSc in Food Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ulgar GÜVENÇ September 2002, 75 pages In this thesis, the capability of the microorganisms to bind copper, cadmium and lead ions using free and Ca-alginate immobilized baker's yeast was investigated. For each metal, suitable biosorbents were chosen and the optimum pH values were determined. For copper uptake, NaOH treated yeast, for cadmium and lead uptake, ethanol treated yeast were found to be the best biosorbent. Optimum pH values were determined as 4, 6 and 5, respectively. The Langmuir model and Freundlich equation were fitted to the experimental data for all three metals and the Langmuir model was found to be in better correlation with the experimental data. In immobilization trials, Ca-alginate gel was found to be a good biosorbent and Ca-alginate immobilized yeast affected the uptake capacity of Ca- alginate gels. Adsorption of the metals from two and three metal containing binary mixtures showed that all three metals were affected from the presence of other metals and a decrease in their uptake capacities were observed. Key words : Saccharomyces cerevisiae, copper, cadmium, lead, biosorption.