Çelik ve prefabrik betonarme hangar inşaatlarının ekonomik karşılaştırılması
Economical comparison of the steel and prefabricated reinforced concrete hangar constructions
  1. Tez No: 120331
  2. Yazar: NİNEL ATA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çelik hangar, prefabrik betonarme hangar, ekonomik karşılaştırma, Steel hangar, prefabricated reinforced concrete hangar, economical comparison
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu tezde, çelik ve prefabrik betonarme olarak dizayn edilmiş hangar inşaatlarının ekonomik karşılaştırılması yapılmıştır. Hangarlara etkiyen yükler belirlenmiş, bu yüklerin etkisi altında hangar elemanları kesitleri seçilmiştir. Öncelikle 15, 20, 25, 30 ve 35 metre açıklıklı, 6 ve 9 metre olmak üzere iki farklı yükseklikteki 10 tane yapı çelik olarak dizayn edilmiştir. Her bir açıklık ve yükseklik için en ekonomik çelik çatı makası, kolon, temel, yatay stabilite bağlantıları ve diğer taşıyıcı elemanları dizayn edilmiştir. Çelik ve prefabrik betonarme çözümlerde aynı yükler ve statik sistemler kabul edilmiştir. Aynı sistemler prefabrik betonarme olarak çözülmüş ve gerekli betonarme kesitler elde edilmiştir. Son olarak, yapıların inşaat maliyetleri ve bakım masrafları dikkate alınarak fiyatları hesaplanmış ve ekonomik karşılaştırma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the economical comparison of the hangar constructions that have been designed as steel and prefabricated reinforced concrete is made. The loads acting to the hangars are determined and the member sections of hangars are chosen under these load affects. First of all, 10 structures, with span lengths 15, 20, 25, 30 and 35 meters and with heigths 6 and 9 meters are designed as steel structures. The most economical steel roof truss, column, foundation, lateral stability members and other retaining members are designed for each span lengths and heights. The same loads and statical systems are used for both solutions of steel and prefabricated reinforced concrete. The same systems are solved as prefabricated reinforced concrete and the necessary sections are obtained. Finally, by taking the erection costs and maintenance costs into account, costs of the structures are calculated and the economical comparison is made.