Sıvılaşma; teori, tahkik yöntemleri ve önlemler üzerine bir araştırma
An Investigation upon the theory, evaluation methods and precautions of liquefaction
  1. Tez No: 120332
  2. Yazar: TUĞBA ESKİŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. H. RECEP YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zemin sıvılaşması, akma sıvılaşması, devri oynaklık, Sou liquefaction, flow liquefaction, cyclic mobility
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 255
Özet
Depremlerin mühendislik yapılan üzerinde neden olduğu muhtelif hasarlar arasında en dramatik ve ilginç olanı, genellikle gevşek ve suya doygun kum ve siltli kum tabakalarının zemin dayanımlarının tamamen kaybı anlamına gelen sıvılaşmadır. Sıvılaşma birbiri ile ilişkili olaylar ailesini tanımlamakta kullanılmıştır. Bu olayların mekanizmaları farklı olduğu için ayrı ayrı incelenmeleri gerekir. Tezin, sıvılaşma teorisine ait bölümlerinde bu mekanizmalar ayrı ayrı incelenmiştir. Sıvılaşmanın koşullarını, oluştuğu zemin türlerini ve özelliklerini ve oluşturduğu hasarları saptayarak Önlem almak gereklidir. Sıvılaşma potansiyelini değerlendirmek ve bu felakete karşı önlem almak amacıyla tahkik yöntemlerinin araştırılması bu tezin temel amacı olmuştur. Bu sebeple, tahkik yöntemleri detaylan ile araştırılmıştır. Sıvılaşma zaman içinde değişen ve gelişen bir konudur. Bu değişim, tezde yakından takip edilerek tahkik yöntemlerinin gelişimi tarihsel bir sıra ile sunulmuştur. Sıvılaşmaya karşı dayanım arazi ve laboratuar deneyleri kullanılarak hesaplanabilir. Bu deneyler tanıtılarak tez kapsamında özlü bilgiler verilmiştir. Zemin iyileştirme yöntemlerinden sıvılaşmaya karşı uygulanabilecek olanlar tanıtılmış ve bu probleme çözüm getirebilecek önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Liquefaction phenomenon, which results in the total loss of strength in loose, saturated sand and sfity sand layers, is the roost dramatic and interesting hazard on engineering structures caused by earthquakes. Liquefaction has actually been used to describe a family of related phenomena. As the mechanisms of these phenomena are different, they should be investigated separately. In the theory part of this thesis, these mechanisms are discussed separately. It is necessary to take countermeasures by determining the occurring conditions, sou types and characteristics and hazards caused by liquefaction. In order to evaluate the potential and to take precautions against this hazard, investigating the analyse methods have been the aim of this thesis. Therefore, a detailed research has been made upon the evaluation methods of liquefaction. Liquefaction is a changing and developing subject with time. This development has been carefully followed in this thesis and analyse methods have been given in historical order. Liquefaction resistance may be evaluated on the basis of field performance and laboratory tests. These tests are introduced and brief information are given. Ground improvement methods against liquefaction have been described and proper solutions according to the problem are given.