Dünya'da ve Türkiye'de tarım traktörleri, teknik özellikler ve yenilikler
Innovations and technical specifications of the agricultural tractors in the world and in Turkey
  1. Tez No: 120333
  2. Yazar: A. UMUT DOĞRUAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EDİZ ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Ziraat, Mechanical Engineering, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarım traktörü, gelişen teknoloji, Türk çiftçisi, Agricultural tractor, developing technology, Turkish farmer
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET DÜNYADA VE TÜRKİYE'DE TARIM TRAKTÖRLERİ TEKNİK ÖZELLİLERİ VE YENİLİKLER DOĞRUAK, A. Umut Yükseklisaas Tezi, Tanrım Makinaları Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr, Ediz ULUSOY Mart 2002, 56 sayfa Bu çalışmanın amacı;. Dünyada uygulanan tarım tekniklerinin gerektirdiği çeşitli görevleri yapabilmek ya da değişen tarım yöntemlerine daha iyi uyum sağlayabilmek amacıyla üretilen traktörlerin teknik özelliklerinin ve gelişme yönlerinin saptanması,. Ağırlıklı olarak ülkemizde üretilen ve ithal edilen traktör model ve tiplerinin dünya traktör pazarındaki (teknik özellikler ve ergonomi açısından) yeri ve geleceği konusunda bilgi edinilmesi,. Türk Çiftçisi ve Türk Tarımı'nin traktör bakımından dünya platformundaki yeri'nin saptanmasıdır. Bu amaçla 'Tarihi Traktörleri“ ile ilgili broşür değerleri, kullanım bakım kitapları ve traktörle ilgili eğitim kitapçıkları taranmış, dünya çapındaki tarafsız traktör ve tarım makaraları dergileri incelenmiş, traktör kataloglarından teknik veriler taranmış, internet aracılığıyla ve tarımn traktörleri'nin tarihsel gelişimiyle ilgili kitaplardan yararlanarak konu incelenmiştir. Türkiye'de ve Avrupa'da yapılmakta olan çeşitli Tarım Makinaları Fuar'larında gorevli”ya da ziyaretçi olarak katılmak suretiyle çiftçiler, üretici ve pazarlama şirket yetkilileriyle yapılan sohbetler sonucunda Dünya'da ve Türkiye'de tarımsal mekanizasyonun seyri hakkında bilgi edinilmiş ve bugünkü ekonomik koşullarda Türk çiftçisinin alım gücü çerçevesinde Traktörlerin gelişen Özellikleri saptanmıştır. Türk çiftçisi ekonomik olarak güçlü değildir. Buna rağmen hemen her bölgede yavaş yavaş yüksek teknolojiye yönelme görülmektedir. Teknolojideki gelişmeler traktörün fiyatım ve edinme maliyetini arttırmakla beraber uzun vadede işletme maliyetini minimize etmektedir. Bu yüzden çiftçimiz yeniliğe ilk başta çok yanaşmamakta fakat sonra sonra, güçlü ve bilinçli çiftçileri izleyerek sonucun olumlu olduğuna karar verip, kendi imkanlarını zorlamaktadır. Dünya traktör teknolojisi her geçen yıl gelişmektedir. İlk günlerdeki gibi sadece çeki kuvveti sağlayan makinalar değil, çok gelişmiş mekanik ve hidrolik mekanizmalarla donatılmış ve tarımsal aktivke için gerekli olan her türlü isteği karşılayabilecek konforlu sistemler haline gelmiştir. Türk Çiftçisi bu sistemlerden uzak kalmamalıdır.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT INNOVATIONS AN© T£?ffl«?AL SPESIFIÇATIONS OF TH£ A?RICtJLTUHAL TRACTORS IN THE WORL» AND IN TURKEY DO?RUAK, A. Umut MSc ih Agricultural Machinery Department Supervisor: Prof. I?r. Edk ULUSQY March 2Ö02, 56 pşges The aim of this study; » Determining the technical specifications and the innovations for the tractors produced to adapt the agro-itechnical demands of agricultural process or changing conditions of agricultural facilities.. Getting the recent and the future ihformâtipn about types and models mainly for tb£ local tractors and the import ones in terms of ergoriomically and technologically point of view in the world market place. i Identifying the place of Turkish farmer and Turkish agriculture, from the tractor point of view in the Worlds platform. For this aim; brodhures for agricultural tractors, user and maintenance manuals, training manuals were scanned, worlds impartial agricultural machinery and tractor ni&gaziaes were examined, all technical details are searched from the catalogued, the subject has studied from the related books and from the Internet.IV By attending the European and the Turkish agricultural fairs, information about the world and the Turkish mechanisation level have been taken from the farmers, producers and marketing companies. Moreover the tractors that can be afforded by the Turkish farmer have been identified. Turkish farmer hasn't got a strong economy. In spite of this, in every region the farmers are interested in the new technology. As a first step technology is an expensive issue but in long term it has a minimising effect on the running costs. Because of this, first of all our farmer is watching ön the strong and the leader farmers which have already satisfied with the technology and than they decide to force their economy to get it. Worlds' tractor technology is developing every day. Nowadays tractors are no more merely traction machines but whole systems with full comfort equipped with the most modern hydraulic and mechanic controls for every requirement to fulfil the agricultural activities. Our farmers shouldn't be away from these systems.