Alaşehir koşullarında tarımı yapılan sultani çekirdeksiz bağların yapraklarındaki besin elementleri ve kalite öğeleri üzerine potasyum ve ahır gübresi seviyelerinin etkisi
Effects of different potassium and manure levels on leaf nutrients and on quality factors of Vitis vinifera under Alaşehir's agricultural conditions
- Tez No: 120338
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN HAKERLERLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Vitis vinifera, potasyum, ahır gübresi, makro ve mikro elementler, meyve karbonhidrat kapsamı, Vitis vinifera, potassium, manure, macro and micro nutrients, carbonhydrate amount in the fruits
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
V ÖZET ALAŞEHİR KOŞULLARINDA TARIMI YAPILAN SULTANİ ÇEKİRDEKSİZ BAĞLARIN YAPRAKLARDAKİ BESİN ELEMENTLERİ VE KALİTE ÖĞELERİ ÜZERİNE POTASYUM VE AHIR GÜBRESİ SEVİYELERİNİN ETKİSİ GÜNEL,Nalan Yüksek Lisans Tezi, Toprak Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hüseyin HAKERLERLER Şubat 2002, 55 sayfa Çalışma sultani çekirdeksiz üzüm bağlarında, farklı potasyum ve ahır gübresi dozlarının etkilerini belirlemek amacıyla Manisa- Alaşehir 'de bağ denemesi kurularak yürütülmüştür. Tesadüf blokları deneme desenine uygun olarak, 4 seviyeli potasyum (0-10-20-30 kg da"1 K2O) ve 4 seviyeli ahır gübresi (0-2-4-6 ton da'1) uygulanmış, uygulamaların yaprak besin elementi kapsamları ve meyvelerdeki karbonhidrat miktarı üzerine etkileri incelenmiştir. Yapraktaki besin elementleri incelendiğinde uygulama sonrası derleme bağında makro ve mikro besin elementleri açısından beslenmesi ile herhangi bir sorun olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca potasyum uygulamasında P, K, Na, Fe, Zn ve Mn; ahır gübresi uygulamasında da P^ K, Ca, Fe, Cu ve Zn önemli düzeyde etkilenmiştir. Meyvedeki şeker fraksiyonları İçersinde en yüksek olanı fruktoz olarak belirlenmiştir. Potasyum uygulamasının üzüm meyvesindeki karbonhidrat miktarını arttırdığı, organik gübrenin ise sadece sorbitol üzerine olumlu etkisi olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT EFFECTS OF DIFFERENT POTASSIUM AND MANURE LEVELS ON LEAF NUTRIENTS AND ON QUALITY FACTORS OF VITIS VINIFERA UNDER ALASEMR'S AGRICULTURAL CONDITIONS GUNEL,Nalan Msc. in Soil Dept. Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin HAKERLERLER February 2002, 55 pages The study is carried out by establishing a practice area in Alasehir-Manisa in order to test the effects of different potassium and manure levels on vitis vinifera vineyards. Four levels of potassium (0, 1 0, 20, 30 kg da“1 K20) and four levels of manure (0, 2, 4, 6 tons da”1) were applied as side dressing, in a randomized plot design. Then, the leaf nutrient status and the carbonhydrate level of fruits were examined. No negative result was determined about the macro and micro nutrients of the leaves. However; related to potassium application P, K, Na, Fe, Zn, Mn levels and related to manure application P, K, Ca, Fe, Cu and Zn levels were positively effected. Fructose, was found as the dominant sugar in content amounts of grape fruits. Potassium application increased the carbonhydrate amount in the fruits; while, the manure application positively effected only the sorbithole level.