Hayvan ıslahı ve genetiğinde kullanılan moleküler teknolojiler
The Molecular technologies used in animal breeding and genetics
  1. Tez No: 120339
  2. Yazar: HACER KOZANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Hayvan ıslahı ve genetiği, genetik markörler, genetik haritalama, QTL, MAS, Animal breeding and genetics, genetic markers, genetic mapping, QTL, MAS
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
V ÖZET HAYVAN ISLAHI VE GENETİĞİNDE KULLANILAN MOLEKÜLER TEKNOLOJİLER KOZANOĞLU, Hacer Yüksek Lisans Tezi, Zootekni Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. İsmail OĞUZ Haziran 2002, 66 sayfa Bu tezde, son yıllarda hayvan ıslahı ve genetiğinde kullanılan moleküler yöntemlere ilişkin yapılmış olan çalışmalar incelenmiştir. Çitflik hayvanlarında ekonomik önemi olan karakterlerin iyileştirilmesinde genetik haritalara gereksinim duyulmaktadır. Haritalamada yeni teknik ve yöntemlerin kullanımı, genetik yapının daha iyi anlaşılmasını, kantitatif karakter lokusların (QTL) saptanmasını ve markör destekli seleksiyonun (MAS) uygulanmasını kolaylaştıracaktır. Bu amaçla; bu çalışmada hayvan ıslahı ve genetiğinde genetik markörlerin önemi, genetik markör tipleri ve analiz metodları, genler ve genetik varyasyon, kantitatif karakterlerin genetik teşhisi, genom haritalama yöntemleri, QTL'lerin haritalanması ve karakterizasyonu için stratejiler, QTL'lerin klonlanması, MAS konuları tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE MOLECULAR TECHNOLOGIES USED IN ANIMAL BREEDING AND GENETICS KOZANO?LU, Hacer Msc. In Department of Animal Science Supervision Assoc. Prof. Dr. Ismail O?UZ June 2002, 66 pages In this thesis, the studies relating to molecular methods used in animal breeding and genetics in recent years were reviewed. The genetic maps are needed for improving the economic traits of livestock, Mapping by novel methods and offer new Ways towards a better understanding of the genetic determination of animal performance, accelerate the determining of the quantative trait locus (QTL's) and the applying of marker-assisted selection (MAS). Therefore, the importance of the genetic markers, genetic marker types and analysis methods, genes and genetic variation, genetic dissection of quantative traits, genome mapping methods, strategies for QTL mapping and characterization, cloning of QTL's, and MAS, were discussed in this thesis.