Güneş ışınımlı fotooksidasyonlar ve ince film teknolojisi çalışmaları
Solar photooxidations and thin film technology studies
  1. Tez No: 120337
  2. Yazar: CEYLAN ZAFER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SIDDIK İÇLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Sol-jel, Perilendiimid, doplama, immobilizasyon, TİO2 ince film, Sol-gel, Perylenediimide, dopping, immobilization, TİO2, thin film
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET GÜNEŞ IŞINIMLI FOTOOKSİDASYONLAR VE İNCE FİLM TEKNOLOJİSİ ÇALIŞMALARI ZAFER, Ceylan Yüksek Lisans Tezi, Güneş Enerjisi Bölümü Tez Danışmanı: Prof.Dr. Sıddık İÇLİ Ağustos 2002 Bu tezde sol-jel teknolojisi kullanılarak, cam üzerine TİO2 ve TİO2- SİO2 ince film kaplanmış ve bu kaplamaların karakterizasyonları yapılmıştır. Sol-jel yöntemiyle hazırlanan TİO2 jelleri ısıl işlemlere tabi tutarak, meydana gelen gelen kristal yapı değişiklikleri ve kütle kayıpları XRD ve DTA/TG analizleri yapılarak belirlenmiştir Aynı zamanda bu kaplamalar içerisine iki farklı yöntemle, kimyasal doplama ve fiziksel adsorbsiyon ile, fotoaktif bir organik pigment olan N,N'-di (l-hidroksi-4-metil)-2-pentil -3,4,9,10- tetrakarboksilik perilen diimid (Per4) yerleştirilmiş ve her iki film içerisinde ki bu pigmentin fotofîziksel ve fotokimyasal özellikleri incelenmiş ve karşılaştırılmıştır.. Fotofiziksel ve fotokimyasal özelliklerin belirlenmesi için uv-absorbsiyon, floresans emisyonu ve kobalt iyonları ile floresans sönümleme çalışmaları yapılmıştır. Per4'ün, fiziksel ve kimyasal doplama ile yerleştirildiği TİO2 film içindeki fotofiziksel ve fotokimyasal özeliklerinin birbirinden çok farklı olduğu ve Per4'ün TİO2 matriste de elektron transferi yapabildiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT SOLAR PHOTOOXIDATIONS AND THIN FILM TECHNOLOGY STUDIES ZAFER, Ceylan Master Thesis, Department of Solar Energy Supervisor: Prof. Dr. Sıddık İÇLİ August 2002 In this thesis, thin film TİO2 and TİO2 - SİO2 coatings was made on glass substrate using sol-gel technology and the characterizations of these coatings were studied. TİO2 gels prepared by sol-gel technique, were sintered from 200 °C to 1000 °C and then the crystal structure changes and mass losses were determined by XRD and DTA/TG analysis N,N'-di (l-hydroksy-4-methyl)-2-pentyl -3,4,9,10-tetracarboxylic perylene diimide (Per4) which is a photoactive organic dye, is embedded in these thin films using different methods such as chemical dopping and impregnation. And the photophysical and photochemical properties of immobilized dye in both films were investigated and compared. For the determination of photophysical and photochemical properties uv- absorbtion, fluorescence emission and fluorescence quenching studies with cobalt ions were used. Consequently, it was determined that photochemical and photophysical preperties of Per4 immobilized by chemical dopping and impregnation were quite different; and Per4 can do electron transfer while it was immobilized in TİO2 matrix, too.