Fotovoltaik-rüzgar hibrid enerji sisteminin İzmir koşullarında tasarımı ve denenmesi
Sizing photovoltaic-wind hybrid energy system for İzmir
  1. Tez No: 120381
  2. Yazar: MUSTAFA ENGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN ÇOLAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş pili, rüzgar türbini, hibrid enerji, Solar cell, wind turbine, hybrid energy
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
ÖZET FOTOVOLTAİK-RÜZGAR HİBRİD ENERJİ SİSTEMİNİN İZMİR KOŞULLARINDA TASARIMI VE DENENMESİ. ENGİN, MUSTAFA Doktora Tezi, Güneş Enerjisi Enstitüsü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Metin Çolak Nisan 2002, 159 sayfa Bu tez hibrid enerji üretim sisteminden elde edilen enerjinin birim maliyetini minimvım yapacak yeni bir boyutlandırma yöntemi önermiştir. Hibrid sistemde yer alan tüm elemanların performans ve maliyet değişkenlerini içeren hibrid sistem modeli oluşturuldu. Modelin karar verilmesi gereken değişkenleri, hedef fonksiyonu ve kısıtlamaları tanımlandı. Hedef fonksiyonun optimizasyonu karar verilecek değişkenlerin modelde belirlenen aralıkta iterasyonu ile gerçekleştirildi. Denetim noktası değişkenleri ve boyutlandırma değişkenleri optimizasyon algoritması tarafından belirlendi ve simülasyon süresince bir sonraki iterasyona kadar sabit tutuldu. İterasyona karar verilecek değişken değerlerinde ve model performansında belirgin bir değişim olmaymcaya kadar devam edildi. Optimizasyon algoritmasına göre yapılan her iterasyonda sistem maliyeti, performansı ve en düşük hedef fonksiyon değerleri kaydedildi. Optimizasyon işlemleri ve tüm hesaplamalar MATLAB programı kullanılarak yapıldı. Önerilen yöntem kullanılarak boyutlandırılan hibrid sistem Haziran 2000'de kuruldu ve belirlenen parametreler 13 ay boyunca kaydedildi.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT SIZING FOTOVOLTAIC-WIND HYBRID ENERGY SYSTEM FOR İZMİR ENGİN, MUSTAFA PHD in, Solar Energy Institute Supervisor: Prof. Dr. Metin Çolak April 2002, 159 pages This thesis develops a new approach for the sizing of a hybrid energy system with the goal of minimizing life cycle costs. The hybrid system model that covers costing and system performance variables was identified. Decision variables, objective function and constraints were determined for model. Optimization algorithms change the values of the decision variables of the hybrid system model in such a way as to optimize the resulting value of the objective function. The value of a control setting is determined in the optimization algorithm, together with the values of the sizing variables, and then remains constant during the simulation of the model until the next iteration. The algorithm converges when the values of the decision variables, the model's performance do not improve significantly anymore. During iteration of the optimization algorithm, data regarding the cost and the performance of the system with the lowest objective function value is recorded. All calculations and simulation were implemented with the computer language MATLAB. The hybrid system that was sized with new approach was installed at June 2000 and defined system parameters were recorded during 13 months.