Dikim işlemlerinin birim sürelerini belirlemede plan zamanlar yönteminin uygulanması ve bir matematiksel model geliştirme
The Application of plan times method for determining the unit times of sewing processes and developing a mathematical model
- Tez No: 120397
- Danışmanlar: PROF. DR. M. ÇETİN ERDOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Birim üretim zamanı, standart veri, plan zamanlar metodu, zaman çalışması, metot çalışması, etken faktör, Unit production time, standard data, plan times method, time study, motion study, effective factor
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET DİKİM İŞLEMLERİNİN BİRİM SÜRELERİNİ BELİRLEMEDE PLAN ZAMANLAR YÖNTEMİNİN UYGULANMASI VE BİR MATEMATİKSEL MODEL GELİŞTİRME GÜNER, Mücella Doktora Tezi, Tekstil Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Çetin ERDOĞAN Eylül 2002, 109 Sayfa Gelişen ekonominin rekabetçi koşullan, işletmelerin ürettikleri ürünlere çeşitlilik kazandırmaları üretim verimliliklerini ve kalitelerim artırmalarını zorunlu kılmaktadır. Verimliliğin arttırılması, planlanması, ön maliyetlerin doğru hesaplanması, imalatın birim üretim süresinin belirlenmesini gerektirir. Bu değer ayrıca, işin ağırlığı ve süresi açısından çalışma yerleri arasında eşit yüklenmenin yapılabilmesinde başvurulan önemli bir veridir. Araştırmada bir konfeksiyon ürününün birim üretim süresini önceden tahmin edebilmek için standart verilerin oluşturulması amaçlanmıştır. Bu amaçla benzer siparişlerin değişik sıklıklarındaki tekrarlarında zaman çalışmalarına gerek duymadan üretim zamanlarım belirleyen ve benzer ancak çok fazla ürün türünün olduğu işletmelerde zaman tasarrufu sağlayan plan zamanlar yöntemi uygulama çalışmaları yapılmıştır. Araştırmanın yapıldığı işletmelerde bu yöntemin oluşturulmasında zaman çalışmaları yapılırken iş sistemleri bütün açıklığı ile; metot çalışmaları ve etken faktörleri belirlenerek tanımlanmış, işlem, işlem basamaklarına ayrıştırılmıştır. Daha sonra regresyon analizi yapılarak işlem basamaklarının birim süresi ile faktörlerin birbirleriyle olan ilişkisi incelenmiş ve tahminlemeye imkan verecek matematiksel formüller oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT THE APPLICATION OF PLAN TIMES METHOD FOR DETERMINING THE UNIT TIMES OF SEWING PROCESSES AND DEVELOPING A MATHEMATICAL MODEL GÜNER, Mücella Ph.D.in Textile Eng. Supervisor: Prof. Dr. M. Çetin ERDO?AN September 2002, 109 Pages The competitive nature of the rapidly developing economy has made it imperative for establishments to variate their lines of production, increase their productivity and improve the quality of their products. Increasing the productivity requires careful planning, precise calculations of the preliminary costs and determining the unit production time for the product. This value is also a significant piece of data in distributing the workload and the production time equally among different work places. The aim of this research is to establish standart data so as to predict the unit production time for a particular product. For this purpose, the plan times method applications were carried out which would determine the production times for similar orders without necessitating extra studies for works to be repeated at various intervals and which would also save precious time in establishments having similar, but greatly varying lines of production. During time studies to be used in setting up this method in the establishments where this research was conducted, the work systems have been clearly defined by determining the motion studies and effective factors, and the process have been divided into various work steps. Subsequently, by means of regression analyses, the relationship between the unit times of the work steps and the effective factors have been investigated and mathematical formulas which would pave the way for meaningful predictions have been formed.