Ege bölgesinde açık kömür işletmeciliği yapılan orman sahalarının yeniden ağaçlandırılması için toprak verimliliği yönünden alınacak önlemler üzerinde bir araştırma
A study on fertility measurement for reforestation of coal wined lands in the Aegean region Turkey
- Tez No: 120396
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN HAKERLERLER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: orman ağacı türleri, dikim, linyit madenciliği, maden sahalarının ıslahı, yeniden bitkilendirme, yeniden ağaçlandırma, forest tree species, plantation, lignite mining, mining rehabilitation, revegetation, and reforestation
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET EGE BÖLGESİNDE AÇIK KÖMÜR İŞLETMECİLİĞİ YAPILAN ORMAN SAHALARININ YENİDEN AĞAÇLANDIRILMASI İÇİN TOPRAK VERİMLİLİĞİ YÖNÜNDEN ALINACAK ÖNLEMLER ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA KARAKURT, Hidayet Doktora Tezi, Toprak Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hüseyin HAKERLERLER Ekim 2002, 66 sayfa Açık Maden İşletmeciliği yapılmış orman arazilerinin yeniden ağaçlandırılması için yürütülen bu projede; biri 1996 yılında Orta Ege'de (Soma'da, 620 m rakımda), diğeri ise 1997 yılında Güney Ege'de (Milas'ta, 370 m rakımda) iki arazi denemesi tesis edilmiştir. Her iki deneme alam üç tekerrürlü olarak tasarlanmıştır. Ölçmelerin değerlendirilmesi sonucunda Soma deneme alanında yaşama yüzdeleri bakımından istatistiki anlamda aralarında önemli farklılık bulunan çıplak köklü dikilen fidanların basan sıralaması şöyledir: Robinia pseudoacacia (% 100), Cedrus libani (% 96), Pinus elderica (% 76), Ailanthus glandulosa (% 69), Pinus brutia (% 59), Eleagnus angustifolia (%53). Milas deneme alanında çıplak köklü olarak dikilen türler arasında yaşama yüzdeleri bakımından istatistiki anlamda önemli farklılık bulunmuştur. Basan sıralaması ise şöyledir: Cupressus sempervirens (%95), Ailanthus glandulosa (% 94), Pinus brutia (% 84), Eleagnus angustifolia (% 71), Robinia pseudoacacia (% 55), Amygdalus communis (% 18). Sonuç olarak araştırmacılara ve arazi ıslahından sorumlu maden işletmecilerine ve yeniden bitkilendirme faaliyetlerinde bulunacak işletmecilere bazı tavsiyelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT A STUDY ON SOIL FERTILITY MEASUREMENT FOR REFORESTATION OF COAL MINED LANDS IN THE AEGEAN REGION, TURKEY. KARAKURT, Hidayet Ph. D. Thesis in Soil Science Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin HAKERLERLER October 2002, 66 pages Two field experiment were established for reforestation of coal- mined lands in the Aegean Region, one is in Soma (at 620 m altitude in 1996) and the other one is in Milas (at 370 m altitude in 1997) with three replicates. Results of survival ratio data were evaluated and differences between bare root planted tree species have been found significant. Success rates in Soma experiment area are: Robinia pseudoacacia (% 100), Cedrus libani (% 96), Pinus elderica (% 76), Ailanthus glandulosa (% 69), Pinus brutia (% 59), Eleagnus angustifolia (% 53). Success rates in Milas experiment area are: Cupressus sempervirens (% 95), Ailanthus glandulosa (% 94), Pinus brutia (% 84), Eleagnus angustifolia (% 71), Robinia pseudoacacia (% 55), Amygdalus communis (% 18). At the conclusion, some recommendations on reclamation and revegetation were given to researchers and forestry and mining managers.