Deniz balıkları kuluçkahanelerinde HACCP prensipleri ile kalite güvence sisteminin oluşturulması üzerine bir araştırma
A Research on establishing quality assurance systems by using HACCP principles at marine finfish hatcherry
- Tez No: 120402
- Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN ÖZDEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: HACCP, kuluçkahane, kapalı devre sistem, larval yetiştiricilik, HACCP, hatchery, recirculation system, larval rearing
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
V ÖZET DENİZ BALIKLARI KÜLÜÇKAHANELERİNDE HACCP PRENSİPLERİ İLE KALİTE GÜVENCE SİSTEMİNİN OLUŞTURULMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA EKE, Seher Doktora Tezi, Su Ürünleri Yetiştiricilik Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Osman ÖZDEN Ekim 2002, 92 sayfa Bu çalışmada, tam kontrollü şartlar altında, kapalı devre sistem levrek larva üretimi yapan bir kuluçkahanede Tehlike analizi ve Kritik Kontrol Noktaları (HACCP) yöntemi kullanılarak kalite güvence sisteminin kurulması amaçlanmıştır. HACCP sisteminin amacı, insan sağlığını tehdit eden tehlikelerin ki bunlar; biyolojik, fiziksel ve kimyasal tehlikelerdir, üretim içindeki analizlerinin yapılarak, tehlikelerin önlenmesini sağlamaktır. Bu çalışmada insan sağlığını doğrudan etkileyecek bir kritik konrol noktası (CCP) belirlenememiştir. Bunun yanı sıra HACCP sistemine uygun olarak yapılan kalite analizleri sonucunda, yavru balık sağlığını etkileyecek kalite kontrol noktaları (QKN) tespit edilmiştir. Bu noktalarda önleyici tedbirler, izleme prosedürleri, kritik limitler, izleme sıklığı ve sorumlular belirlenerek HACCP planı oluşturulmuştur. Oluşturulan planın uygulanması ile, üretimin daha sıkı olarak kontrol altına alınabileceği, yapılan kontrollerle ürün kayıplarının önlenebileceği ve verimliliğin artacağı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT A RESEARCH ON ESTABLISHING QUALITY ASSURANCE SYSTEMS BY USING HACCP PRINCIPLES AT MARINE FINFISH HATCHERIES EKE, Seller Thesis of Ph. D., Department of Aquaculture Supervisor: Prof. Dr. Osman ÖZDEN October 2002, 92 pages This study aims to establish a quality assurance system based on HACCP principles in a recirculation sea bass larval rearing system under fully controlled conditions. The purpose of the HACCP system is to analyze biological, physical and chemical hazards which may cause a food to be unsafe for human consumption during the production process and prevent them. In this study critical control point (CCP) which will affect the human health directly could not be found. Morover, as a result of quality analyses conducted according to HACCP system“quality control points”(QCP) which are likely to affect health of fry, were identified and, a HACCP plan is built for these QCP' s by defining preventive measures, monitoring prosedures and frequencies, critical limits and responsibles. It was found that by implementation of the HACCP plans the production process could be taken under tighter control, product losses could be prevented, and productivity could be increased.