Türkiye tuzlaları ve iç sularındaki Artemia popülasyonlarının biyolojik özelliklerinin saptanması ve yetiştiricilikte kullanımı üzerine bir araştırma
An investigation on determination of biological characteristics of Artemia populations in Turkey's solar salt works and inland waters and their potancial usage in aquaculture
  1. Tez No: 120401
  2. Yazar: EDİS KORU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA CİRİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Anemia, Acıgöl, Ayvalık Tuzlası, Çamaltı Tuzlası, Biyokimyasal özellikler, Kuluçkalanma verimi, Yağ asitleri, Artemia, Acıgöl Lake, Ayvalık Solar Saltworks, Çamaltı Solar Saltworks, Biochemical characteristics, Hatching characteristics, Fatty acids
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Tuzla karidesi Artemia (Crustacea, Anostraca) beş kıtada geniş bir dağılım gösteren ve tuz göllerinde, lagünlerde ve tuzlalarda yaşayan bir cinstir. Üreme şekline göre tanımlanan, kardeş ve üst türlerden oluşan ve akuakültürde tatlı su ve deniz balıkları ve krustase türlerinin yetiştiriciliğinde kullanılan bir canlı yem kaynağıdır. Artemia populasyonları farklı iklimlerde izole olmuş biyotoplarda bulunmaktadır. Coğrafık farklılıklardan dolayı da birçok farklı Artemia soyu ortaya çıkmıştır. Coğrafık farklılıklara ilaveten, özel habitatlarda bulunmaları biyolojik, kimyasal ve fizyolojik özelliklere sahip, farklı fenotiplerin oluşumuna da neden olmuştur. Farklı populasyonların kuluçkalanma özelliklerinin, biyometri, yumurta ve nauplii özeliklerinin arasındaki farklılıklar suşlar arasındaki ayırımı belirlemede önemli parametrelerdir. Aynı zamanda bu özellikler Artemia'nın akuakültürde kullanıma uygun olup olmadığının anlaşılmasında da önemlidir. Bu çalışmada Acıgöl (Denizli), Ayvalık Tuzlası (Balıkesir) ve Çamaltı Tuzlası (İzmir) Artemia populasyonlarının dağılımı ve fiziko- kimyasal parametreleri, nauplii boyu, koryon tabakası kalınlığı, yumurta çapı, nauplii biyoması, yağ asitleri, karbonhidrat, kül, protein değerleri ve akuakültürde kullanımının araştırılması amaçlanmıştır. Sırasıyla koryon tabakası kalınlığı 13.8 um, 12.5 um, 13.2 um, yumurta çapları 238.9 u.m,IV 240.4 \ım, 237.5 um, Instar I nauplii boylan 460 um, 483 \im, 498 jim, Instar I nauplius kuru ağırlığı 2.1 (j.g, 2.92 ng, 2.88 fig, kuluçkalama verimi Acıgöl 98xl06 naupiii/g yumurta, Ayvalık 150xl06 naupii/g yumurta, Çamaltı 188x106 nauplii/g yumurta, açılma yüzdesi 31 nauplii/100 yumurta, 56 nauplii/100 yumuta, 43 nauplii/100 yumurta, kuluçkalarıma biyoması 63.7 mg nauptii/g yumurta, 245.28 mg nauplii/g yumurta, 232.8 mg naupii/g yumurta, kuluçkalama oranı Ts:7, 9.5, 14, protein oranı %50.57, % 50.21, % 50.51, 10:0-24:1 arasındaki 37 yağ asidi tanımlandı.
Özet (Çeviri)
The brine shrimp Artemia (Crustacea, Anostraca) is a genus with a wide distribution on the five continents, inhabiting inland salt lakes, coastal lagoons and solar solt works. It comprises a complex of sibling species and superspecies defined by the criterior of reproductive isolation. Artemia is used as a source of live food in the aquaculture of freshwater and marine fish and crustacean species. Artemia populations are indeed localized in isolated biotopes of different climates. This geographical separation of Artemia populations result in number of geographical strains. In adition to the geographical isolation and spesific habitate condition have led to various phenotypes with different biological, chemical and physiological characteristics. Among these the biometrical hatching characteristics of cyst and nauplii are important parameters which can spesify differences in strains and are useful in separation of different population. Moreover, the study of biometrical characteristics such as the size of cyst and nauplii of Artemia in aquaculture; can help in identification of suitable strains for aquaculture.VI In this study, it was aimed that to search the physico-chemical parameters and the distribution of Anemia in Acı Lake (Denizli), Ayvalık Solar Saltworks (Balıkesir), Çamaltı Solar Saltworks (İzmir) and distribution of the Artemia. And, the biometrical parameters: diameters of cysts, chorion thickness, lenght of newly hatched nauplii and biochemical composition, such as fatty acids, protein, carbonhydrate, ash content were examined. As regardas to the results of Acıgöl Lake, Ayvalık Solar Saltworks, Çamaltı Solar Saltworks populations, following results were found. Chorion thickness wasl3.8 /im, 12.5 /xm, and 132 /xm, cysts diameter was 238.9 itm, 240.4 ıım, and 237.5 itm, Instar I nauplii length was 460 itm, 483 [xm, and 498 ıım, Instar I individual dry weight was 2.1 itg, 2.92 ııg, and 2.88 fig, hatching efficiency was 98xl06 nauPiii/g cysts, 150xl06 naupiii/g cysts, and 188xl06 nauPiii/g cysts, hatching percentage was 31 naupiii/ioo cysts, 56 naupiii/ioo cysts, and 43 naupiii/ioo cysts, hatching rate was Ts:7, 9.5, 14, hatching biomass 63.7 mg naUpiii/g cysts, 245.28 mg nauPiii/g cysts, 232.8 mg naupiü/g cysts- And the protein rate %50.57, % 50.21, and % 50.51, fatty acid composition determined a total of 37 fatty acids betweenlO:0 and 24:1, in Acıgöl Lake, Ayvalık, and Çamaltı Solar Saltworks respectivelly.