Levreklerde (Dicentrarchus labrax, L. , 1758) besin maddelerinin sindirimi üzerine araştırmalar
Investigations on appearent digestibility of nutrient in sea bass (Dicentrarchus labrax, L. , 1758)
- Tez No: 120403
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ YILDIRIM KORKUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Sea Bass, appearent digestibility, nutrients, energy
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET LEVREKLERDE {Dicentrarchus labrax; L" 1758) BESİN MADDELERİNİN SİNDİRİMİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR ALTAN, Özgür Su Ürünleri Yetiştiriciliği Anabilim Dalı Bilim Dalı Kodu: 504,01.01 Tez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr. AH Yıldırım KORKUT Eylül 2002, 115 sayfa Bu çalışmada, Türkiye'nin önemli deniz balığı türlerinden biri olan levreklerde besin maddelerinin sindirim oranlan belirlenmeye çalışılmıştır. Ortalama canlı ağırlığı 6.4 g olan levrek yavruları T.Kİ.B'na bağlı Antalya-Beymelek Su Ürünleri Üretim ve Geliştirme Merkez Müdürlüğüne bağlı tesiste, iki tonluk tanklara stoklanarak 70 gün süre ile beslemeye alınmıştır. Çalışmada, yem içerisinde ham protein kaynağı olarak farklı oranlarda balık unu ve soya küspesi ununun kullanıldığı dört farklı deneme yemi hazırlanmış ve her bir yem grubu iki tankta denenmiştir. Balıkların büyüme-gelişme oranlan ve yem değerlendirme verileri ile birlikte, içerisine îndikatör madde olarak SiO2'in katıldığı yemlerde ve yavru balıklardan toplanan fekeslerde yapılan besin madde analizleri ile sindirilebilirlik hesaplanmıştır. Deneme sonucunda yapılan analizler ve hesaplamalar doğrultusunda yavru levreklerin, yem gruplarına bağlı olarak değişmek üzere, ham proteini %78-92 arasında; ham yağı %93-98 arasında» ham selülozu %15-74 arasında; karbonhidratı %33-38 arasında ve yem içerisindeki enerjiyi %75-81 arasında sindirebildiği belirlenmiştir. Yine yem gruplarına göre değişmek üzere, canlı ağırlık artışı yaklaşık 22-26 g arasında değişmiştir. Anahtar sözcükler : Levrek, sindirilebilirlik, besin maddeleri, enerji,
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT INVESTIGATIONS ON APPEARENT DIGESTIBILITY OF NUTRIENTS IN SEA BASS (Dicentrarchus labrax; L., 1758) ALTAN, Özgür Ph.D Thesis, Dept of Aquaculture Supervisor : Asst Prof. Dr. Ali Yıldırım KORKUT September, 2002 115 pages In this study, appearent digestibility of nutrients in sea bass which is one of the most important species in Turkey, has been investigated. The fish whose mean weights were 6.4 g have been stocked in to the PVC tanks situated in Beymeiek Aquaculture and Development Center that works for Turkish Ministry of Agriculture, in Antalya and have fed adlibitum during 70 days. Two main crude protein source as fish meal and soybean meal have been presented in four fish feed groups in different ratios. Then, appearent digestibility rate has been calculated by making nutrient analyses in fish feeds added by Si02 and feaces besides growth rate and FCR. As a result, according to analyses and calculations, the juvenile sea bass have been digested crude protein 78-92%, crude fitt 93-98%, crude cellulose 15-74%, carbonhydrate 33-38% and energy 75-81%, depends on the feed groups respectively. Besides, mean live weight was diflfer from 22 g to 26 g at the end of the study.