Alüminyum (Al3+)'a dayanıklı (Tam 202) ve duyarlı (Tam 105) buğday (Triticum aestivum L. ) çeşitlerinin köklerinde Al'un toksik etkilerinin araştırılması
The Comparison of Al toxicity effects in the roots of aluminum (Al3+) tolerant (Tam 202) and sensitive (Tam 105) wheat (Triticum aestivum L. ) cultivars
- Tez No: 120411
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL TÜRKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Wheat, Aluminum (Al), Calcium (Ca), Al Toxicity, Root, Tarn 105, Tarn 202, Superoxide Dismutase (SOD), Prolin
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Bu çalışmada Ca'lu ve Ca'suz ortamlarda Al'a toleransları farklı olan iki buğday (Triticum aestivum L.) çeşidinin (Al'a dayanıklı Tam 202 ve Al'a duyarlı Tam 105) köklerinin farklı bölgelerinde Al ve Ca birikimi ve lokalizasyonu, kök ve yapraklarında antioksidant enzim olan süperoksit dismütaz (SOD; E.C. 1.15.1.1) aktivitesi ve prolin birikimi araştırılmıştır. Buğday tohumlan 3 gün karanlıkta çimlendirildikten sonra, 2 gün bir Çözelti içerisinde yetiştirilmiş ve Al uygulaması sabit pH'da (4.2) gerçekleştirilmiştir. Bunun için duyarlı Tam 105, 4 saat süre ile 10 uM Al'a, Tam 202 ise aynı süre 50 uM AİCVe maruz bırakılmıştır. Ca içeren ortamlarda, duyarlı çeşit Tam 105'in köklerinde Al birikimi en fazla kökün meristematik bölgesinde (0-2 mm), dayanıklıda ise kökün olgunlaşma bölgesinde (5-15 mm) ortaya çıkmıştır. Ca eksikliğinde ise, dayanıklı Tam 202, Al lokalizasyonu acısından duyarlı Tam 105 gibi davranmıştır. Bu, Al toksisitesinde Ca'un bir rolü olduğunu göstermektedir. Her iki çeşidin farklı kök bölgelerinde Ca, Al birikimine eşlik etmiştir. Al uygulamalarına bağlı olarak dayanıklı çeşit Tam 202'nin köklerinde ve yapraklarında süperoksit dismütaz aktivitesinde duyarlı çeşit Tam 105'e göre daha yüksek aktivite bulunmuştur. Benzer şekilde köklerde ve yapraklarda Al stresi altında prolin birikimi dayanıklı çeşitte duyarlıya göre daha yüksek bulunmuştur. Anahtar Kelimden Buğday, Alüminyum (Al), Kalsiyum (Ca), Al Toksisitesi, Kök, Tam 105, Tam 202, Süperoksit Dismütaz (SOD), Prolin.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT In this study, Al/Ca accumulation and partitioning, superoxide dismutase (SOD; E.C. 1.15.1.1), antioxidant enzyme, activity in different root segments and leaves and proline accumulation in roots and leaves of two wheat (Triticum aestivum L.) cultivars (cvs) differing in Al sensitivity (Al tolerant Tarn 202, Al sensitive Tam 105) were investigated. The seeds of two cvs were germinated for 3 days under dark conditions and precultured in a solution for two more days and then treated for 4 hours with AICI3 concentrations of 10 uM for Al sensitive Tarn 105 and 50 uM for Al tolerant Tarn 202 at pH 4.2. In solution containing Ca, Al partitioning along the root segments of sensitive and tolerant cultivars showed differences. In sensitive cv Tarn 105, the highest accumulation occurred in the meristematic root region, while it was highest in the mature root region of the tolerant cv Tarn 202. Interestingly, Tarn 202 tend to behave like Tarn 105 in terms of Al partitioning under Ca deficiency indicating that Ca has an essential role in Al toxicity. Furthermore, partitioning pattern of Ca along the root segments of both cvs resembled Al partitioning. Moreover, in response to Al treatment, SOD activity increase in the leaves and root segments was found to be higher in the tolerant cv Tarn 202 than in the sensitive cv Taml05. Similarly, under Al stress proline accumulation in the leaves and roots was also found higher in tile tolerant cv than in the sensitive cv.