Değişik hava akımı ve ilaç püskürtme yönlerinin tele alınmış bağlarda ilaç dağılım düzgünlüğüne olan etkileri
Effects of different air flow and spray directions on pesticide distribution uniformity in vineyards
- Tez No: 120415
- Danışmanlar: PROF.DR. MÜJDAT TOZAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yardımcı hava akımlı pülverizatör, bağ ilaçlaması, yapay asma bitkisi, dağılım düzgünlüğü, kalıntı miktarı, görüntü analizi, damla çapı ölçümü, Air-carrier sprayer, vineyard spraying, artificial vineyard plant, spraying uniformity, spraying deposits, droplet measurement, image analyze
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET DEĞİŞİK HAVA AKIMI VE İLAÇ PÜSKÜRTME YÖNLERİNİN TELE ALINMIŞ BAĞLARDA İLAÇ DAĞILIM DÜZGÜNLÜĞÜNE OLAN ETKİLERİ GÜLER, Hüseyin Doktora Tezi, Tarım Makineleri Bölümü Tez Danışmam: Prof. Dr. Müjdat TOZAN Ekim 2002, 74 Sayfa Bu çalışmada, hava akımı ve ilaç püskürtme yönlerinin, üç farklı hava debisi (24830, 30473 ve 36117 m3/h) ve üç farklı işletme basıncı (6, 12 ve 18 bar) değerlerinde, gerçeğiyle 1/1 boyutlarda yapılan, yapay asma bitkisi üzerindeki iz maddesi dağılım düzgünlüğüne, kaplama oranlarına, kalıntı miktarlarına ve damla sayılarına olan etkileri araştırılmıştır. Bu amacı gerçekleştirebilmek için, makinenin piyasadaki hali ile birlikte havayı ve ilaçlı sıvıyı bitki üzerine yönlendirmek için hazırlanan“Hava Yönlendirme ve İlaç Püskürtme Ünitesi”denemeye alınmıştır. Bitki üzerinde 18 farklı bölgeden ve sürüklenme miktarını ölçmek için de, ayrıca 8 farklı yerden örnek alınmıştır. Denemelerde Sodium Fluorescein iz maddesi kullanılmıştır. İz maddesi kalıntı miktarları kolorimetrede belirlenmiştir. Hava yönlendirme ve püskürtme ünitesi makinenin piyasadaki haline oranla daha az sürüklenme sağladığı gibi, hedef üzerindeki kalıntı miktarım da artırmıştır. Ayrıca hava yönlendirme ve püskürtme ünitesi ile çalışmada hedef üzerindeki dağılım düzgünlüğü daha iyi olmuştur. PülverizasyonVI kriterleri göz önüne alındığında 30/60 ayar konumu hem makinenin piyasadaki halinden hem de diğer ayar konumlarından daha iyi değerler sağlamıştır. En iyi dağılım düzgünlüğü, hedef üzerindeki kalıntı miktarı ve kaplama oranlan makinenin bu ayar konumunda 6 bar basınç ve 30473 m /h hava debisi ile çalışma şartlarında elde edilmiştir. Düşük hava debisi değerlerinde bitkinin iç bölgelerindeki kalıntı miktarları daha az olmuştur, öte yandan hava debisinin çok artması sürüklenmeyi artırmış ve dağılım düzgünlüğünü bozmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT EFFECTS OF DIFFERENT AIR FLOW AND SPRAY DIRECTIONS ON PESTICIDE DISTRIBUTION UNIFORMITY IN VINEYARDS GÜLER, Hüseyin Ph.D. Thesis in Agricultural Machinery Supervisor: Prof. Dr. Müjdat TOZAN September 2002, 74 Pages In this thesis, effects of air flow and spray directions on dye distribution uniformity, recover rate, deposits and droplet number for three different air flow rates (24830, 30473, 36117 m3/h) and pressure values (6, 12, 18 bar) were examined. Artificial vineyard plants were used as target plants. For this purpose, a special“air flow channel and spraying unit”was designed and used with conventional air-carrier sprayer. Samples were taken from 18 different areas in each artificial plant. Samples were also collected from 8 different areas for drift measurements. Sodium flouroscein was used as a tracer dye. Deposits were determined via colorimeter. Airflow channel and spraying unit provided less drift and more deposits on the artificial vineyard plants along with more uniform distribution. For the pulverization criteria, 30/60 setting position gave the best results. These results occurred in 6 bar pressure and 30473-m3/h-air flow rate. Low air flow rate provided fewer deposits in the internal area of plants.Vffl On the other hand, high air flow rate increased drift and gave bad uniform distribution.