Yakala-tekrar yakala (capture-recapture) yöntemine ilişkin bir simülasyon araştırması
A Simulation study on capture-recapture mehod
- Tez No: 120426
- Danışmanlar: PROF.DR. FİKRET İKİZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yakala-tekrar yakala, kapalı populasyon modeli, populasyon büyüklüğü, tahminleme, Capture-recapture, closed population models, population size, estimate
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
ÖZET YAKALA-TEKRAR YAKALA (CAPTURE-RECAPTURE) YÖNTEMİNE İLİŞKİN BİR SİMULASYON ARAŞTIRMASI KÖSE, Timur Doktora Tezi, Zootekni Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Fikret İKİZ Nisan 2002, 169 sayfa Bu tezde, çoklu örnekleme sürecinde doğum, ölüm ve göç gibi etmenlerle populasyonda bulunan birey sayısının değişmediği kabul edilen kapalı populasyonlarda, yakala-tekrar yakala yöntemini kullanarak populasyon büyüklüğünü tahmin etmeye ilişkin istatistiksel modeller ele alınmıştır. Bireylerin yakalanma olasılıklarında varyasyona neden olan heterojenlik, davranış ve zaman faktörlerinin varlığına ve yokluğuna göre tanımlanmış olan sekiz kapalı populasyon modelinin tümü kavramsal olarak açıklanmıştır. Üç varyasyon kaynağının varlığını kabul eden en genel model dışındaki yedi populasyon modeline yönelik, populasyon büyüklük tahminleyicileri incelenmiştir. Tahminleme yöntemlerinin, değişik yakalama olasılıkları ve populasyon büyüklüklerindeki performanslarını değerlendirmek amacıyla bilgisayar ortamında simulasyon denemeleri gerçekleştirilmiştir. Simulasyon yoluyla yakala-tekrar yakala yöntemine dayalı verilerin elde edilmesinde ve bu verileri kullanarak populasyon büyüklük tahminlerinin hesaplanmasında CAPTURE Programı kullanılmıştır. Simulasyonlar sonucunda, aynı yakalama olasılığında populasyon büyüklüğünün artmasıyla yakalanbilir durumdaki birey sayısındaki artışa bağlı olarak, tahminlerdeki yanlılığın azaldığı gözlenmiştir. 0.05VI ortalama yakalama olasılığı düzeyinde tüm populasyon büyüklüklerinde elde edilen tahminlerin, populasyon parametresi hakkında güvenilir sonuçlar vermediği, ancak olasılıklardaki artış sonucunda örnek hacmini artması ile tahminlerdeki yanlılığın düştüğü belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A SIMULATION STUDY ON CAPTURE-RECAPTURE METHOD KÖSE, Timur Ph.D. in Animal Science Department Supervisor: Prof. Dr. Fikret İKİZ April 2002, 169 pages In this thesis, statistical models to estimate the population size with the capture-recapture method has been studied in closed populations. It is assumed that the number of the individuals do not change with factors like birth, death and migration. All of the eight closed population models that are defined according to the absence and presence of the behavior, time and heterogenity factors which cause variations in capturing the individuals, have been conceptually studied. For all the seven population models, except the most general model which accepts the presence of three variation sources, population size estimators are investigated. In order to evaluate the performance of the estimation methods in different capture probabilities and in different population sizes, simulation experiments have been implemented in computer environment. CAPTURE computer program has been used to obtain the data of capture-recapture method by simulation and to compute the population size estimates by using these data. The results of the simulations have showed that, at the same capture probability, with the increase in the population size due to the increase in the number of individuals that can be captured, the bias of the estimates are decreased. At the 0.05 average capture probability level, all the estimates that have been obtained in all population sizes do notVIII provide reliable results about population parameter. It has been observed that the bias in the estimates is decreased as a result of the increase in the probabilities by the increase of sample size.