Turizm bölgelerindeki jandarma karakollarının konuş yerlerinin belirlenmesi
The determination of the locations of the gendarmerie out post in tourism regions
  1. Tez No: 12043
  2. Yazar: ALİ SARIKAYA
  3. Danışmanlar: DR. HALUK AYGÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Public Administration, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: Yer Seçimi, Maksimal Kaplama Problemi ıı, Facility Location, Maximal Covering Location Problem. m
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kara Harp Okulu Komutanlığı
  10. Enstitü: Savunma Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harekat Araştırması Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET Türkiye yüzölçümünün %9 Tinde emniyet ve asayişten Jandarma sorumludur. Turizm bölgelerinde görevli jandarma iç güvenlik birlikleri, günümüzün artan emniyet ve asayiş ihtiyaçlarına cevap vermekte sıkıntı çekmektedir. Bu çalışma, emniyet ve asayiş hizmetlerinde asıl icracı makam olan jandarma iç güvenlik karakollarının görev etkinliğini artırmak için, bir ilçe sınırlan içindeki en uygun konuş yerlerinin belirlenmesini amaçlamaktadır. Turizm bölgelerindeki jandarma karakollarının konuş yerlerinin belirlenmesi problemi bir Maksimal Kaplama Problemi olarak modellenmiştir. Ele alman bölgede önce her sınıf jandarma karakolunun meydana gelen olaylara müdahale kriterine göre kaplama mesafeleri, daha sonra bölgede potansiyel karakol yerlerini temsilen aday noktalan ve karakollann müdahale etmesi gereken olaylan temsilen istek noktalan belirlenmiştir. Aday noktalarının seçimindeki belirsizliği en aza indirmek için modele, bölgesel karakteristikleri temsilen kısıtlar eklenmiştir. Aynca, olay yoğunluklan dikkate alınarak istek noktalarına öncelikler (ağırlık) verilmiştir. Problem için geliştirilen modelde dört ayrı senaryo ele alınmış ve her senaryo için LINGO yazılımı kullanılarak optimal çözümler elde edilmiştir. Daha sonra, problem parametreleri değiştirilmek suretiyle optimal çözümlerin değişimi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Gendarmerie is responsible for security and public order within the 91% of Turkey. Nowadays, Internal Security units that are on duty in tourism regions have problems while meeting the demand of security and public order. This research aims at finding the optimum location of gendarmerie units that are responsible for security and public order within the area of a county. The problem of finding the optimum locations of gendarmerie units in tourism regions is modeled as a Maximal Covering Location Problem. Coverage distances are defined based on the capacity of gendarmerie units that can be located within the area of counties in the tourism regions. Then, candidate points representing potential sites and demand points representing events in that area are defined. In order to set the standards on various issues regarding the selection of candidate points, additional constraints are added. Furthermore, weights, determined by considering the number of events observed within a certain period are assigned to these demand points. Four different scenarios are developed for this model. Optimal solutions are found using LINGO. Finally, the changes in the optimal solutions are analyzed by altering the problem parameters.