Amik Ovası koşullarında, farklı ekim yöntemi ve sıra üzeri uzaklıklarının pamuğun (Gossypium hirsutum L. ) tarımsal ve teknolojik özelliklerine etkisinin incelenmesi
The Effects of different planting methods and intra-row spacings on agronomic and technological characteristics of cotton (Gossypium hirsutum L. ) under the Amik Plain conditions
  1. Tez No: 120726
  2. Yazar: ECE ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET MERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pamuk (G. hirsutum L.\ ekim yöntemi, sıra üzeri mesafesi, Cotton (G. hirsutum L.\ planting methods, intra-row spacings
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET AMİK OVASI KOŞULLARINDA, FARKLI EKİM YÖNTEMİ VE SIRA ÜZERİ UZAKLIKLARININ PAMUĞUN (Gossypium hirsutum L.) TARIMSAL VE TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ Bu çalışma, Amik Ovası koşullarında, Sure Grow 125 pamuk çeşidinde, sırt ve düz ekim yöntemleri ile farklı sıra üzeri uzaklıkların (13-17-21-25 cm) verim ve verim öğeleri ile lif özelliklerine etkisini belirlemek amacıyla, 2000-2001 yıllarında, bölünmüş parseller deneme deseninde, 3 yinelemeli olarak yürütülmüştür. Çalışma sonucunda, ekim yöntemlerinin 2000 yılında meyve dalı sayısı, koza sayısı; 2001 yılında ise meyve dalı sayısı, kütlü verimi üzerine önemli etkide bulunduğu; odun dalı sayısı, 100 tohum ağırlığı, koza kütlü pamuk ağırlığı, çırçır randımanı, bitki boyu, erkencilik oranı, lif uzunluğu ve inceliğinin ekim yönteminden etkilenmediği bulunmuştur. İki yıllık ortalamalara göre, lif kopma dayanıklılığı yönünden“ekim yöntemleri”arasındaki fark ile“yıl x ekim yöntemi”interaksiyonu önemli çıkmıştır. Ayrıca, 2000 yılında koza sayısı; 2001' de erkencilik oram yönünden sıra üzeri uzaklıklar arasındaki farklılık önemli bulunurken; odun dalı sayısı, 100 tohum ağırlığı, koza kütlü pamuk ağırlığı, çırçır randımanı, kütlü verimi, bitki boyu, lif uzunluğu ve lif inceliğinin her iki yılda da sıra üzeri uzaklıklardan etkilenmemiştir. 2002, 57 sayfa
Özet (Çeviri)
n ABSTRACT THE EFFECTS OF DIFFERENT PLANTING METHODS AND INTRA- ROW SPACINGS ON AGRONOMIC AND TECHNOLOGICAL CHARACTERISTICS OF COTTON (Gossyipium MrsuiumL.) UNDER THE AMTK PLAIN CONDITIONS This study was conducted to determine the effects of the ridge and flat planting methods and different intra-row spacings (13.17-21-25 cm) on the yield and yield components and fibre characteristics of Sure Grow 125 under Amik plain conditions in 2000 and 2001 sing split plot design with three replications. At the end of the study, the effects of the different planting methods on number of sympodial branch per plant, number of boll per plant in 2000 and number of fruit branch and yield in 2001 were found to be significant, while plant height, number of monopodial, 100 seed weight, weight of seed cotton per boll, earliness, ginning outturn, fibre length and fibre fineness was not affected significantly by planting method in both year. According to 2 years average results differences among“planting methods”and“year x planting method”interaction from the aspect of fibre strength have been found significant. It was determined that there was significant differences among intra-row spacings in respect to number of boll per plant in 2000; earliness in 2001. The effects of intra-row-spacings on number of monopodial branchs, 100 seed weight, weight of seed cotton per boll, lint persentage, yield, plant height, fibre lenght and fibre fineness in both years were found to be no significant. 2002, 57 pages