Beklemeli kol mekanizmalarının tasarımı
The design of dwell mechanisms
  1. Tez No: 120729
  2. Yazar: FİLİZ ŞEKERDEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEDAT BAYSEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bekleme, mekanizma, dwell, mechanism
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET BEKLEMELİ KOL MEKANİZMALARININ TASARIMI Mekanizmanın giriş parametreleri değişirken, çıkış kolunun belli bir period süresince sabit kaldığı mekanizmalara beklemeli mekanizmalar denir. Beklemeli mekanizmalar endüstride bir çok uygulamaya sahiptir, özellikle makine elemanları, paketleme, tekstil makineleri ve otomasyon alanlarında kullanılır. Değişik mekanik işlemlerde gerekli olan bekleme sağlayan mekanizmalar çok iyi bilinmektedirler ve güvenilirdirler. Sabit giriş hızında çıkış kolunun hareket etmediği bu hareketler birçok mekanizma ile sağlanabilir. Kellu mekanizmalarının üretimi,geleneksel olarak bekleme uygulamalarında kullanılan kam mekanizmalarının üretiminden, hem daha kolay, hem de çok daha ucuzdur. Bu çalışmada altı-çubuklu beklemeli kol mekanizmaları çalışılmıştır. Bekleme periodunun hareket perioduna oranı, Çıkış kolunun maksimum hızı araştırılmıştır. 2002,89 sayfa
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT THE DESIGN OF DWELL MECHANISMS Output of a mechanism remains stationary for a certain period during which the input parameter changes, the mechanism is called a dwell mechanism.Dwell mechanisms have numerous application in mdustry,especially in machine tools,packaging,textile machinery and automation. Mechanisms are well-known for the generation of dwells,necessary for various machining operations and they are reliable.These motions in which the output at constant input speed is brought to a state of no motion, can be realised by a multitude of mechanisms. Linkages are much easier to manufacture and are less expensive to maintain than cams which are traditionally used for dwell applications. Six-bar dwell mechanisms are studied in this investigation. The ratio of dwell period to motion period, maximum velocity of output bar were researched. 2002,89 page