Antakya ve çevresinde bulunan yaprak galeri sineklerinin (Diptera: Agromyzidae) morfolojileri, sistematikleri ve kısa biyolojileri
The Morphology, systematics and biology of leaf miner fly (Diptera: Agromyzidae) found in Antakya and its vicinity
  1. Tez No: 120735
  2. Yazar: ERSİN DEMİREL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MİKTAT DOĞANLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Hatay, Agromyzidae, Diptera, taksonomi, sistematik, konukçular ve parazitoidleri, Hatay, Agromyzidae, Diptera, taxonomy, systematics, hosts and parazitoids
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada Antakya ve çevre ilçelerde bulunan Agromyzidae (Diptera: Yaprak galeri sinekleri) faunası türleri tespit edilmiştir, örnekler Eylül 2000-Eylül 2001 dönemi arasında toplanmıştır. Çalışma arazi ve laboratuar çalışmaları şeklinde yürütülmüştür. Arazi çalışmaları Antakya ve çevresine haftada bir, diğer ilçelere (Samandağ, Kırıkhan, Reyhanlı, Altınözü vb.) hava koşullarının uygun olduğu zamanlarda gidilerek galerili yaprakların toplanması şeklinde yapılmıştır. Getirilen yapraklar kültüre alınıp erginler çıkarılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda saptanan türler; Agromyzidae: Agromyzinae, Agromyza hiemalis Becker, 1908, Agromyza nana Meİgen, 1830, Agromyza nigrescens Hendel, Ophiomia sp. nr. cunctata (Hendel, 1920); Phytomyzinae, Calycomyza humeralis (Roser, 1840), Liriomyza cicerina (Rondani, 1875), Liriomyza sativae Blanchard, 1938, Liriomyza trifolii (Burgess, 1880), Phytomyza hordeola Goureau, 1851 ve Phytomyza plantaginis Robineau-Desvoidy, 1851' dir. Liriomyza sp. türleri ve P. hordeola polifag olmakla beraber türlerin elde edildiği konukçulara örnekler sırası ile; Urtica urens L., Medicago sp., Geranium rotundifolium L., Sonchus oleraceus L., Conyza canadensis (L.) Crounquist, Cicer arietinum L., Cucumis melo L., Gossypium sp., Lamium album L. ve Plantago major sub sp. major L.'dur. Bu örneklere ait altfamilya, cins ve tür tanı anahtarları hazırlanarak teşhiste kullanılan önemli morfolojik karakterlerin şekilleri çizilmiştir. Bunların tanımlan yapılmış ve her biri hakkında bazı biyolojik bilgiler verilmiştir. Bu örneklerden Eulophidae (Hymenoptera) familyasından Crysonotomiya sp., Chrysocharis sp., Pediobius acantha (Wlk.), Diglyphus crassynervis Erdös, Diglyphus isae Wlk., Hemiptarsenus dropion Wlk., Hemiptarsenus zilahisebessi Erdös, Chrysocharis pubicornis (Zetterstedt), Neochrysocharis formosa (Westwood) ve Pinigalio sp. parazitoidleri elde edilmiştir. 2002, 69 sayfa
Özet (Çeviri)
In this study the Agromyzidae species from Antakya and neighbouring districts were determined. Collection of the species was started in September 2000. The work was continued as field and laboratory works. The field work was conducted as the collection of mined leaf samples on appropriate days in Antakya and districts of Samandağ, Kırıkhan, Reyhanlı, Âltunözü, Kumlu, Serinyol, and Harbiye. The collected leaf samples were cultured and the flies and for their parazitoids were reared from them. As a result of this study the species are; Agromyzidae: Agromyzinae, Agromyza hiemalis Becker, Agromyza nana Meigen, Agromyza nigrescens Hendel, Ophiomia sp.nr. cunctata (Hendel); Phytomyzinae, Calycomyza humeralis (Roser), Liriomyza cicerina (Rondani), Liriomyza sativae Blanchard, Liriomyza trifolii (Burgess), Phytomyza horticola Goureau and Phytomyza plantaginis Robineau-Desvoidy. The hosts of the these species are: Urtica wens L., Medicago sp., Geranium rotundifolium L., Sonchus oleraceus L., Conyza canadensis (L.) Crounquist, Cicer arietinum L., Cucumis melo L., Gossypium sp., Lamium album L. and Plantago major sub sp. major L.. The identification keys for the sub family, genera and their species obtained by the study were prepared and their important diagnostic characters were illustrated. Descriptions of the species and some biological informations for each of the species were given. The parazitoids were reared from the flies are: Crysonotomiya sp., Chrysocharis sp., Pediobius acantha (Wlk.), Diglyphus crassynervis Erdös, Diglyphus isae Wlk., Hemiptarsenus dropion Wlk., Hemiptarsenus zilahisebessi Erdös, Chrysocharis pubicornis (Zetterstedt), Neochrysocharis formosa (Westwood) ve Pinigalio sp.. 2002, 69 pages