Doğu Akdeniz bölgesinde pamuk beyazsineği, Bemisia tabaci genn. (Hom., Aleyrodidae) ile avcısı Delphastus catalinae (Horn) (Col., Coccinellidae) arasındaki ilişkiler
Interactions between, Bemisia tabaci genn. (Hom. , Aleyrodidae), injurious on cotton and its predators, Delphastus catalinae (Horn) (Col. , coccinellidae) in the East Mediterranean region of Turkey
  1. Tez No: 120736
  2. Yazar: HALİL KÜTÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN YİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bemisia tabaci, Delphastus catalinae, pamuk alanları, biyolojik mücadele, Bemisia tabaci, Delphastus catalinae, cotton fields, biological control
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışma ile Delphastus catalinae (Horn)'nin laboratuar şartlarında 25, 30 ve 25- 35°C sıcaklıklarda biyolojisi, pamuk alanlarında kullanılan bazı pestisitlerin D.catalinae üzerindeki toksik etkileri araştırılmış ve bunların entegre mücadele içerisindeki yerleri tartışılmıştır. Ayrıca arazi şartlarında D. catalinae' nin Doğu Akdeniz Bölgesine uyum durumu ve pamuk parsellerinde Bemisia tabaci Genn. populasyonuna olan etkisi 1999-2001 yıllarında araştırılmıştır. Bu çalışmanın sonunda D.catalinae'nin Doğu Akdeniz Bölgesi'ne uyum sağlayamadığı ve B.tabaci populasyonu üzerindeki etkisinin çok düşük düzeyde olduğu ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT INTERACTIONS BETWEEN, BEMISIA TABACJ GENN. (HOM., ALEYRODEDAE), INJURIOUS ON COTTON AND ITS PREDATOR, DELPHASTUS CATALINAE (HORN) IN THE EAST MEDITERRANEAN REGION OF TURKEY The purpose of this study was to investigate the biology of Delphastus catalinae (Horn) at 25, 30 and 25-35°C temperatures and effectiviness of some pesticides that were used in cotton fields on D.catalinae under the laboratory conditions. Adaptation of the predatory insect were investigated during the years of 1999- 2001, under field conditions. As a result of this study, it is concluded that D.cataUnae was not established in the East Mediterranion Region of Turkey and its suppression on Bemisia tahaci Genn. was unsignificant.