Yaprakbiti aphis gossypii glover (Homoptera: aphididae) ile fusarium subglutinans (Wollenw.and reinking) nelson, tousson and marasas arasındaki konukçu patojen ilişkisi
  1. Tez No: 77034
  2. Yazar: YILDIZ BİÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. N. KEMAL KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Biyolojik Mücadele, Entomopatojen Funguslar, Aphis gossypü, Fusarium subgluünans, Biological Control, Entomopathogen Fungi, Aphis gossypii Fusarium subglutinans
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada Doğu Akdeniz Bölgesinde turunçgil, pamuk ve marul bitkileri üzerinde doğal olarak infekte olmuş yaprakbitlerinden izole edilen Fusarium subgluünans (Wollenw. & Reinking) Nelson, Tousson & Marasas' in optimum gelişme gösterdiği ortam ve koşullar ile Aphis gossypü Glov.'ye karşı biyolojik etkinliği araştırılmıştır. Bunun için ilk olarak Malt Extract, Czapeck- Dox, PDA ve Sabouraud's katı ortamlarında ve 15, 20, 25, 30°C'de fungusun koloni gelişimi gözlenmiş ve en iyi gelişmenin PDA ortamında ve 25°C'de olduğu saptanmıştır. Aynı şekilde en iyi konidiospor üretimi de PD sıvı ortamında gerçekleşmiştir. Farklı sıcaklıklarda F. subgluünans konidiosporlanmn çimlenme hızı incelenmiş, en hızlı çimlenmenin 25°C'de olduğu saptanmıştır. Petri kutuları içinde Aphis gossypü Glov.'e karşı fungusun biyolojik etkinliği araştırılmış, uygulamanın 4. gününde %94.30 oranında yaprakbiti ölümü tespit edilmiştir. İklim odalarında fungusun farklı konsantrasyonlardaki spor süspansiyonları (1x10s, 1x1 07, 1x1 09 konidiospor/ml) pamuk bitkisi üzerindeki A gossypü. Glov.'e püskürtülmüş ve uygulamanın 4. gününde 1x1 09 konidiospor/ml konsantrasyonda %95.62 oranında yaprakbiti ölümü tespit edilmiştir. Serada pamuk bitkisi üzerindeki yaprakbitlerine lxlO10 konidiospor/ mi yoğunluktaki spor süspansiyonu püskürtülmüş ve uygulamanın 6. gününde yaprakbiti ölüm oram % 72.44 olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study optimum growing conditions and biological efficiency on Aphis gossypii Glov. of Fusarium subglutinans (Wollenw. & Reinking) Nelson, Tousson & Marassas isolated from naturally infected aphid on citrus, cotton and lectuce in East Mediterranean Region of Turkey, were investigated. Conidial growth of F. subglutinans was observed on Malt Extract, Czapeck-Dox, PDA, Sabouraud's solid media under different temperatures (IS, 20, 25, 30°C) conditions. The optimum growth was found at 25°C on PDA, similarly, the highest conidia production was found on PD liquid media. The spore germination rate of this fungus was observed under different temperature conditions and the highest germination rate was found at 25°C. In petri dishes biological efficiency of F. subglutinans on Aphis gossypii Glov. was tested. After application on day 4 the efficiency was found to be 94.30%. In another experiment, F. subglutinans was applied with different spore concentrations (1x10, lxl07,109 conidi/ml) on A. gossypii Glov. on cotton plants under in vivo conditions. On day 4 after application the efficiency of the lxl 09 conidi/ml was found to be 95.62%. In greenhouse, spore suspension of this fungus at concentration of lx 1010 conidi /ml was sprayed to aphids on cotton plants. On day 6 after application the mortality rate of aphids was found to be 72.44 %.