Tıbbi enstrümantasyon ve veri iletişim yöntemleri
Medical instrumentation and data communication methods
  1. Tez No: 120745
  2. Yazar: MEHMET SAİD ÖZER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. M. KEMAL KIYMIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biyomedikal İşaret İşleme, Dalgacık, Teletıp IV, Biomedical Signal Processing, Wavelet, Telemedicine
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Mehmet Said ÖZER KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET TIBBİ ENSTRÜMANTASYON VE VERİ İLETİŞİM YÖNTEMLERİ MEHMET SAID ÖZER DANIŞMAN : Doç. Dr. M. Kemal KIYMIK Yü: 2002 Sayfa: 86 Jüri : Doç. Dr. M. Kemal KIYMIK : Doç. Dr. H. Rıza ÖZÇALIK : Doç. Dr. Şükrü ÖZGAN Biyomedikal işaretlerin analizi, canlı insan vücudundan alman bilgi yüklü işaretin işlenmesi ve elde edilmesi olayını merkezinde yer alır. Bu hayati önem taşıyan işaretler, belli başlı fizyolojik yapı ve dinamiklerin durumunu araştırmamıza yardımcı olmaktadır. Bu bakımdan teşhis için bunların yorumunun klinik çalışanları ve konu ile ilgili araştırmacılar için büyük önemi vardır. Elde edilen işaretler genellikle gürültü ihtiva ederler ve genellikle işlenmemiş işaretten kolayca elde edilemezler. Bu nedenle işaretten faydalı sonuçlar sağlamak için belli işlemlere tabi tutulmalıdır. Sözü edilen işlemler, bu çalışmada genel olarak klasik ve modern yöntemler olmak üzere iki ana kısma ayrılmıştır. Sonuçta, biyomedikal işaret işleme tekniklerinin gelişen haberleşme ve çoklu ortam teknolojileri ile birleşmesiyle uzaktan görüntüleme, teşhis ve müdahale için kullanılabilecek durumda olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Mehmet Said ÖZER UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF ELECTRICAL AND ELECTRONICS ENGINEERING MSc THESIS ABSTRACT MEDICAL INSTRUMENTATION AND DATA COMMUNICATION METHODS MEHMET SAID OZER Supervisor : Assoc.Prof.Dr. M. Kemal KIYMIK Year: 2002 Pages: 86 Jury : Assoc. Prof. Dr. M. Kemal KIYMIK : Assoc. Prof. Dr. H. Rıza ÖZÇALIK : Assoc. Prof. Dr. Şükrü ÖZGAN Biomedical signal analysis centers on the acquisition and processing of information-bearing signals that emanate from living system. These vital signals permit us to probe the state of the underlying biologic and physiologic structures and dynamics. Therefore, their interpretation has significant diagnostic value for clinicians and researchers. The detected signals are commonly corrupted with noise. Often, the information cannot be readily extracted from the raw signal. It must be processed in order to yield useful results. These processing methods are organized in two main parts as conventional and modern in this study. As a result of this study, it is demonstrated that it has reached the level to enable remote monitoring, diagnosis, and intervention by merging biomedical signal processing techniques with the rising technologies in telecommunication and multimedia computing