Sipinal füzyon cerrahisi sonrası profilaktik post-operatif antibiyotik tedavisi profillerinin hasta yatış süresine olan etkilerinin retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective investigation of the effects of prophylactic post-operative antibiotic treatment profiles on patient hospitalization period after spinal fusion surgery
  1. Tez No: 1015485
  2. Yazar: OSMAN DENİZ KULAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Pharmacy and Pharmacology, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antibiyotikler, Antibiyotikler-kombine, Spinal füzyon, Antibiotics, Antibiotics-combined, Spinal fusion
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde gerçekleştirilen spinal füzyon cerrahilerinde uygulanan profilaktik post-operatif antibiyoterapi stratejilerinin, hasta yatış süreleri üzerindeki etkisini retrospektif bir perspektifle analiz etmeyi hedeflemektedir. Omurga stabilitesinin restorasyonu amacıyla uygulanan ve invaziv doğası gereği yüksek klinik hassasiyet gerektiren spinal füzyon operasyonlarında, cerrahi sonrası antibiyotik yönetiminin iyileşme çıktıları üzerindeki rolü kapsamlı bir biçimde mercek altına alınmaktadır. Araştırma dizaynı çerçevesinde, hastaların antibiyotik kullanım profilleri; cerrahi alan enfeksiyonu (CAE) risk projeksiyonları, tercih edilen farmakolojik ajanların spektrumu, uygulama süreleri, spinal enstrümantasyon kullanımı ve cerrahi tekniğin (açık cerrahiye karşı minimal invaziv yaklaşımlar) komplikasyon yönetimiyle olan korelasyonu ekseninde ayrıntılı olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca, olguların yaş ve cinsiyet gibi demografik parametreleri ile klinik seyirleri arasındaki etkileşim, rasyonel antibiyotik kullanımı ilkeleri doğrultusunda analiz edilmektedir. Çalışmanın temel motivasyonu, sağlık otoriteleri, cerrahlar ve klinik eczacılar için kanıta dayalı veri altyapısı oluşturarak, hastane kaynaklarının verimli kullanımını ve minimum maliyetle maksimum klinik başarıyı hedefleyen tedavi protokollerinin standardize edilmesine katkı sağlamaktır. Veri toplama süreci, 01.01.2023 ile 30.09.2025 tarihleri arasında ilgili merkezde opere edilen 18 yaş ve üzeri hastaların tıbbi kayıtlarının sistematik dosya taraması yöntemiyle incelenmesine dayanmaktadır. Elde edilen verilerin, post-operatif dönemde antibiyoterapi etkinliğini optimize etmesi, CAE prevalansını minimize etmesi ve hasta taburculuk süreçlerini hızlandıracak klinik rehberlere zemin hazırlaması öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out within SBU Van Training and Research Hospital. Prophylactic post-operative antibiotherapy strategies applied in spinal fusion surgeries, patient hospitalization It aims to analyze the effect on durations from a retrospective perspective. Spine applied for the restoration of stability and requiring high clinical sensitivity due to its invasive nature The role of postoperative antibiotic management on recovery outputs in spinal fusion operations It is under comprehensive scrutiny. Within the framework of research design, patients antibiotics usage profiles; surgical site infection (CAE) risk projections, preferred pharmacological spectrum of agents, application times, use of spinal instrumentation and surgical technique (open minimally invasive approaches to surgery) in the axis of correlation with complication management are evaluated in detail. Furthermore, demographic parameters of cases such as age and gender The interaction between clinical course, analysis in accordance with rational antibiotic use principles are being done. The main motivation of the study is evidence for health authorities, surgeons and clinical pharmacists By creating a data infrastructure based on the efficient use of hospital resources and at minimum cost To contribute to the standardization of treatment protocols aimed at maximum clinical success. Data collection process, 18 years of age and over operated at the relevant center between 01.01.2023 and 30.09.2025 It is based on the systematic examination of the medical records of patients by means of file scanning method. Elde optimized the effectiveness of antibiotherapy in the post-operative period, CAE prevalence Minimizing and preparing the ground for clinical guides that will accelerate patient discharge processes is foreseen.