Yapısında tiyoüre grubu içeren yeni azo boyar maddelerinin sentezi ve boyama özelliklerinin incelenmesi
The Synthesis of new azo dyes containing thiourea and investigation of their dyeing properties
  1. Tez No: 120746
  2. Yazar: DUYGU ŞENOL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURCAN KURTOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tiyoüre, Azo Boyarmaddesi, H-asidi, Thiourea, Azo Dyes, H-acide
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada yapısında tiyoüre grubu içeren (-NH-(C:S)-NH-) (N,N'- Bis(4- fenylazophenylene) tiyoüre, 4-(4'-aminofenilazo)-5-hidroksi-2-7-naphtalen disulfonik acid disodyumtuzu), N,N'-Bis-(4-(8-Hidrok si-3,6-disulfodisodiunı-l-naftilazo)~fenil) tiyoüre, (N-N'-Bis(4-(4'-sodyumsülfofenilazo) fenil)- tiyoüre) azo bileşiklerinin sentezi yapılmıştır. Sentezi yapılan azo bileşiklerinin kimyasal yapıları çeşitli spektroskopik ve analitik (Fıt-IR, Uv-visible, ' H-NMR, elemen Kel analiz) metotlar yardımı ile karakterize edilmiştir. Tiyoüre grubu içeren bu azo bileşiklerinin bazı elyaflara (pamuk ve yün) uygulamaları yapılarak boyama özellikleri araştırılmış ve haslıkları incelenmiştir. Bu bileşikler yün liflerine mordan ve direkt boyama, pamuk elyafına ise direkt ve baskı metotları kullanılarak uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, new azo dyes containing thiourea (-NH-(C:S)-NH-) have been synthesized. Compounds have been applied as dye to wool and cotton Abel's and their properties and their fastness have been studied. The synthesized azo dyes that containing thiourea (N,N'- Bis (4- Phenylazophenylene) thiourea), 4-(4'-aniinophenyleiieazo)-5-hydroxy-2-7-naphtalene disulphonic acid disodiumsalz), (N,N' -Bis - (4- (8-Hydroxy-3,6-disulphodisodium-l- naphthilazo) -phenylene) thiourea, (N-N'-Bis(4-(4'-sodiuinsulphophenylazo) phenylene)-thiourea) have been applied to wool fibers which have been dyed by using direct dyeing and mordant dyeing methods and cotton fibers which have been dyed by using direct dyeing and printing methods. Their structural features were enlightened using elemental analysis, UV-visible, IR, *H-NMR.