KNO3 ve Ca(NO3)2'nin hıyarın embryo kültüründe NaCl toleransının arttırılması üzerine etkileri
The Effects of KNO3 and Ca(NO3)2 on increasing NaCl tolerance of cucumber in embryo culture
  1. Tez No: 120758
  2. Yazar: MURAT ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İRFAN ERSİN AKINCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Cucurbitaceae, hıyar, in vitro, embriyo kültürü, tuz stresi, tuz toleransı, NaCI, KNO3, Ca(N03)2 III, Cucurbitaceae, cucumber, in vitro, embryo culture, salt stress, salt tolerance, NaCl, KNO3, Ca(N03)2 IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Murat SİMSEK KAHRAMANMARAŞ SUTÇU İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANA BİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET KN03 ve Ca(N03)2'ın HIYARIN EMBRİYO KÜLTÜRÜNDE NaCI TOLERANSININ ARTTIRILMASI ÜZERİNE ETKİLERİ MURAT ŞİMŞEK DANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr. İrfan Ersin AKINCI Yıl: 2002 Sayfa : 72 Jüri: Yrd. Doç. Dr. İrfan Ersin AKINCI Doç. Dr. Semih ÇAĞLAR Doç. Dr. Tevrican DOKUYUCU Bu çalışmada hıyarın (Cucumic sativus L. var. Beith Alpha Fi) in vitro koşullarda olgun embriyo özellikleri üzerine NaCI stresinin (0, 100, 150 mM) ve bu stresin azaltılması amacıyla KNO3 (0, 5, 10, 18, 28 mM) ve Ca(N03)2 (0, 5, 10, 15, 20, 25 mM) uygulamalarının etkisi araştırılmıştır. Çalışmada değerlendirmeye alınan kazık kök oluşturma oranı ve kallus oluşturan bitki oranı dışındaki tüm özelliklerinin tuz stresinden olumsuz etkilendiği belirlenmiştir. Diğer taraftan bu iki özellik dışındaki tüm özelliklerdeki tuzun olumsuz etkisinin, ortama eklenen potasyum nitrat ve kalsiyum nitrat yardımıyla giderildiği; bu maddelerin hıyar embriyolarının tuz toleransını arttırmada olumlu etkisinin olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Murat SİMSEK KAHRAMANMARAŞ SUTCU IMAM UNIVERSITY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCE DEPARTMENT OF HORTICULTURE MSc THESIS ABSTRACT THE EFFECTS of KNO3 and Ca(N03)2 on INCREASING NaCl TOLERANCE of CUCUMBER in EMBRYO CULTURE MURAT ŞİMŞEK Supervisor: AssistProf. Dr. İrfan Ersin AKINCI Year : 2002 Pages:72 Jury : Assist.Prof.Dr. İrfan Ersin AKINCI Assoc.Prof.Dr. SemihÇA?LAR Assoc.Prof.Dr. Tevrican DOKUYUCU In this research, the effects of NaCl stress (0, 100, 150 mM) and applications of KNO3 (0, 5, 10, 18, 28 mM) and Ca(N03)2 (0, 5, 10, 15, 20, 25 mM) for decreasing this stress were investigated on mature embryo characteristics of cucumber (Cucumic sativus L. var. Beith Alpha Fi) at the in vitro conditions. In study, it was determined that whole characteristics except taproot growth rate and plant rate with callus were negatively affected by salt stress. On the other hand, the effects of potassium nitrate and calcium nitrate were positive in increasing salt tolerance of cucumber embryos, and these elements were found successful for overcoming the negative effects of salt at the whole characteristics except rate of taproot growth and rate of plant with callus.