Portland kompoze çimento ile aynı dayanım sınıfındaki çimentolarla üretilen harç ve betonlarda geçirgenlik ve diğer özelliklerinin araştırılması
Research on porosity and other properties of concrete and cement mortars prepared by using portland cement and portland composite cement which is at the same compressive strength class
- Tez No: 120759
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN TEMİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Portland cement, Composite Cement, Mortar, Dough Concrete, Durability, Permeability. II
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Teoman Selçuk KOKSAL KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET PORTLANT KOMPOZE ÇİMENTO İLE AYNI DAYANIM SIMFINDAKI ÇİMENTOLARLA ÜRETİLEN HARÇ VE BETONLARDA GEÇİRGENLİK VE DİĞER ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI Teoman Selçuk KOKSAL DANIŞMAN : Yrd. Doç. Dr. Hüseyin TEMİZ Yıl : 2002, Sayfa : 51 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Hüseyin TEMİZ Yrd. Doç. Dr. Özkan GÜVERCİN Yrd. Doç. Dr. Adil AKYÜZ Türkiye'de ve dünyada yaygın olarak kullanılan çimentonun yapı maliyeti ve dayanımı üzerinde önemli bir yeri vardır. Maliyeti düşürmek, hammadde kullanımını azaltmak, bazı atık maddeleri değerlendirmek ve çimento niteliğini iyileştirmek amacıyla değişik özelliklere sahip çimentolar üretilmiştir. Bu araştırmada, son birkaç yıldır yaygın olarak kullanılan Portland Kompoze (PKÇ/A 32.5R, PKÇ/B 32.5R ve kompoze KZÇ/A 32.5R) çimentoları ile üretilen hamur, harç ve betonların bazı özelliklerinin, Portland Çimentosu (PÇ 32.5) ile karşılaştırılması yapılmıştır. Araştırmada kullanılan çimentoların kimyasal yapılarında, katkılı çimentolarda Si02, A1203, Fe2O3; ve MgO yüzdelerinin PÇ 32.5'e göre arttığı CaO miktarının azaldığı görülmüştür. Katkılı çimentoların özgül ağırlıklarında katkısız çimentoya güre azalmalar olmuştur. Normal kıvam su miktarı, katkı oranı fazla olan çimentolarda yüksek çıkmıştır. Katkı oranının artmasına bağlı olarak priz başlama ve sona erme süreleri uzamıştır. Hacimsel genleşme değerinde ise en az genleşme KZÇ/A 32.5R türü çimento da olmuştur. Harç numunelerin Na2S04 'lü ve kükürt ortamlardaki dayanımları PÇ 32.5 hariç standartların verdiği değerlerin üzerinde çıkmıştır. Kompoze numunelerin kükürtlü ortamlardaki davranışının Portland çimentosuna güre daha iyi olduğu saptanmıştır. Beton ve harç numunelerin 7 günlük basınç dayanımlarının PÇ 32.5'li numunelere göre düşük çıktığı, 28 ve 90 günlük dayanımlarda ise PÇ 32.5'li numuneleri yakaladıkları bazılarında ise geçtikleri gözlenmiştir. Beş atmosfer su basıncı altında farklı çimento türleriyle üretilen bütün beton numunelerin suyu geçirmediği görülmüştür. Anahtar Kelimeler : Portland Çimento, Kompoze Çimento, harç, hamur, beton, dayanım, dayanıklılık, geçirgenlik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Teoman Selçuk KOKSAL UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SUTCU IMAM DEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES MSc THESIS ABSTRACT RESEARCH ON POROSITY AND OTHER PROPERTIES OF CONCRETE AND CEMENT MORTARS PREPARED BY USING PORTLAND CEMENT AND PORTLAND COMPOSITE CEMENT WHICH IS AT THE SAME COMPRESSIVE STRENGTH CLASS Teoman Selçuk KOKSAL Supervisor : Yrd. Doç. Dr. Hüseyin TEMİZ Year : 2002, Pages: 51 Jury : Yrd. Doç. Dr. Hüseyin TEMİZ Yrd. Doç. Dr. Özkan GÜVERCİN Yrd. Doç. Dr. Adil AKYÜZ Cement, the most widely used construction material both in the world and in Turkey, has a very important role on the construction cost and on it's strength. In order to reduce the cost, to reduce the raw material usage, and to utilize waste materials, and to improve the quality, different types of cements are produced. In this research, the properties of cement paste, cement mortar and concrete, produced by using Portland Composite Cements are compared with those prepared by using Portland Cement (PC 32.5). When the proportions of chemical compositions of cements used were compared, it was seen that“Si02, AI2O3, Fe203 and MgO”in cement with high addictives were increasing, while the CaO proportion was decreasing. The amount of normal right consistency water is high in cements with high addition proportion. Concerning with the addition proportion, the initial and final setting times became longer. In the merit of volume expansion, the least expansion occurred in KZC/A 32.5 R cement. The compressive strength of mortar samples except the ones prepared by PC 32.5 reached higher values given in the standards in Na2S04 and sulfur environments. It was fixed that composite samples were better than ordinary Portland Cements in sulfur environment It was also seen that, cements with additives have less compressive strength for 7 days when compared with the ordinary Portland Cements, but for 28 and 90 days compressive strength's they could reach and sometimes exceed the Portland Cement Samples'. Under 5 atm water pressure, the concrete produced with different types of cements did not let water penetrate.